- Nabiał
Składniki
- 225 g mąki
- 125 g twardego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka cukru pudru
- 8 łyżeczek półtłustego mleka
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 150 g (1 ½ szklanki) mielonych migdałów
- 60 g (½ szklanki) mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 duże gruszki deserowe
- Odrobina cukru pudru
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Aby przygotować ciasto, umieść mąkę i pokrojone w kostkę masło w misce. Delikatnie wmasowuj masło w mąkę, aż konsystencja będzie przypominać drobną bułkę tartą, a następnie wmieszaj cukier puder. Wylej mleko na górę i mieszaj do uzyskania jędrnego ciasta. Ugniataj na posypanej mąką powierzchni przez kilka sekund, aż konsystencja będzie gładka. Przykryj folią i odstaw na 15-30 minut.
-
3Na lekko posypanej mąką powierzchni ułóż ciasto w koło na tyle duże, aby wypełnić podstawę i boki formy do zapiekania. Używając wałka do pomocy, opuść koło z ciasta na formę do zapiekania, delikatnie wciskając je w podstawę i do wyżłobień na ściankach. Odetnij nadmiar ciasta z górnej krawędzi. Przenieś do lodówki na co najmniej 30 minut (zapobiegnie to kurczeniu się ciasta w gorącym piekarniku).
-
4Wyjmij ciasto z lodówki i nakłuj dno widelcem. Wyłóż kawałkiem folii aluminiowej i wypełnij ceramicznymi kulkami do wypieków Le Creuset (lub suszoną fasolką). Piecz przez 12 minut w temperaturze 180°C, a następnie wyjmij papier i fasolkę i piecz przez kolejne 2 minuty. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C.
-
5Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie frangipane. Umieść wszystkie składniki, z wyjątkiem gruszek, w misce i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji (lub użyj robota kuchennego i wyrabiaj przez 30 sekund). Równomiernie rozprowadź w foremce. Obierz, potnij na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych gruszki, a następnie każdą ćwiartkę przekrój na pół. Wciśnij te kawałki, zaokrąglonym bokiem do góry, do frangipane, tworząc ściśle rozmieszczony okrągły wzór.
-
6Piecz przy niższym ustawieniu piekarnika przez 25-30 minut, aż nadzienie będzie twarde pośrodku, a górna część zabarwi się na głęboki złoty brąz. Schładzaj przez 15-20 minut przed podaniem.
-
7Przed podaniem obficie posyp górną część przesianym cukrem pudrem.