Tarta gruszkowa z frangipane

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Tarta gruszkowa z frangipane
Ta wykonana z deserowych gruszek i orzechowego frangipane, idealnie złota tarta jest równie smaczna, co ciesząca poczuciem błogości. Podawaj z bitą śmietaną lub delektuj się jej smakiem solo.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

KRUCHE CIASTO
  • 225 g mąki
  • 125 g twardego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 8 łyżeczek półtłustego mleka
NADZIENIE
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 150 g (1 ½ szklanki) mielonych migdałów
  • 60 g (½ szklanki) mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 duże gruszki deserowe
  • Odrobina cukru pudru
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Aby przygotować ciasto, umieść mąkę i pokrojone w kostkę masło w misce. Delikatnie wmasowuj masło w mąkę, aż konsystencja będzie przypominać drobną bułkę tartą, a następnie wmieszaj cukier puder. Wylej mleko na górę i mieszaj do uzyskania jędrnego ciasta. Ugniataj na posypanej mąką powierzchni przez kilka sekund, aż konsystencja będzie gładka. Przykryj folią i odstaw na 15-30 minut.
  • 3
    Na lekko posypanej mąką powierzchni ułóż ciasto w koło na tyle duże, aby wypełnić podstawę i boki formy do zapiekania. Używając wałka do pomocy, opuść koło z ciasta na formę do zapiekania, delikatnie wciskając je w podstawę i do wyżłobień na ściankach. Odetnij nadmiar ciasta z górnej krawędzi. Przenieś do lodówki na co najmniej 30 minut (zapobiegnie to kurczeniu się ciasta w gorącym piekarniku).
  • 4
    Wyjmij ciasto z lodówki i nakłuj dno widelcem. Wyłóż kawałkiem folii aluminiowej i wypełnij ceramicznymi kulkami do wypieków Le Creuset (lub suszoną fasolką). Piecz przez 12 minut w temperaturze 180°C, a następnie wyjmij papier i fasolkę i piecz przez kolejne 2 minuty. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C.
  • 5
    Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie frangipane. Umieść wszystkie składniki, z wyjątkiem gruszek, w misce i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji (lub użyj robota kuchennego i wyrabiaj przez 30 sekund). Równomiernie rozprowadź w foremce. Obierz, potnij na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych gruszki, a następnie każdą ćwiartkę przekrój na pół. Wciśnij te kawałki, zaokrąglonym bokiem do góry, do frangipane, tworząc ściśle rozmieszczony okrągły wzór.
  • 6
    Piecz przy niższym ustawieniu piekarnika przez 25-30 minut, aż nadzienie będzie twarde pośrodku, a górna część zabarwi się na głęboki złoty brąz. Schładzaj przez 15-20 minut przed podaniem.
  • 7
    Przed podaniem obficie posyp górną część przesianym cukrem pudrem.