Składniki
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
- 285 g niesolonego masła
- 285 g cukru pudru
- 285 g mąki migdałowej
- 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
- 5 ml aromatu waniliowego
- 160 g malin
- 40 g płatków migdałowych
-
Przygotowanie
-
1Nasmaruj okrągłą patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o średnicy 23 cm olejem w sprayu. Lekko oprósz blat kuchenny mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 2 mm. Wytnij okrąg trochę większy niż zewnętrzna krawędź patelni, tak aby lekko wystawał; skurczy się podczas pieczenia (użyj zewnętrznej krawędzi patelni jako wyznacznika wielkości). Wyłóż okrąg ciasta francuskiego na tackę i wstaw do lodówki na 30 minut.
-
2Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C. Schłodzone ciasto przełóż na natłuszczoną patelnię. Patelnię wyłóż papierem do pieczenia, obciąż tartę kulkami do wypieków i piecz bez nadzienia przez 45 minut. Wyjmij papier oraz kulki i piecz bez przykrycia przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
-
3Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C z termoobiegiem.
-
4Aby przygotować nadzienie, roztop masło i przełóż je do dużej miski. Dodaj drobny cukier i ubijaj, aż do połączenia składników. Dodaj mąkę migdałową, jajka i aromat waniliowy; dobrze wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż nadzienie łyżką na upieczony spód i udekoruj malinami. Posyp płatkami migdałowymi i piecz przez 50–60 minut, aż ciasto będzie dobrze upieczone na złocisty kolor. Przykryj folią aluminiową, jeśli wierzch tarty za bardzo ściemnieje.
-
5Następnie wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.