Tarta migdałowa z malinami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Tarta migdałowa z malinami
Ten pyszny deser nadaje się idealnie na niedzielny podwieczorek. Tak samo dobry następnego dnia. Po prostu pokrój na porcje oraz podgrzej w piekarniku przez kilka minut i podawaj z serkiem mascarpone lub lodami waniliowymi.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
  • 285 g niesolonego masła
  • 285 g cukru pudru
  • 285 g mąki migdałowej
  • 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 160 g malin
  • 40 g płatków migdałowych
  • Przygotowanie

  • 1
    Nasmaruj okrągłą patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o średnicy 23 cm olejem w sprayu. Lekko oprósz blat kuchenny mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 2 mm. Wytnij okrąg trochę większy niż zewnętrzna krawędź patelni, tak aby lekko wystawał; skurczy się podczas pieczenia (użyj zewnętrznej krawędzi patelni jako wyznacznika wielkości). Wyłóż okrąg ciasta francuskiego na tackę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • 2
    Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C. Schłodzone ciasto przełóż na natłuszczoną patelnię. Patelnię wyłóż papierem do pieczenia, obciąż tartę kulkami do wypieków i piecz bez nadzienia przez 45 minut. Wyjmij papier oraz kulki i piecz bez przykrycia przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • 3
    Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C z termoobiegiem.
  • 4
    Aby przygotować nadzienie, roztop masło i przełóż je do dużej miski. Dodaj drobny cukier i ubijaj, aż do połączenia składników. Dodaj mąkę migdałową, jajka i aromat waniliowy; dobrze wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż nadzienie łyżką na upieczony spód i udekoruj malinami. Posyp płatkami migdałowymi i piecz przez 50–60 minut, aż ciasto będzie dobrze upieczone na złocisty kolor. Przykryj folią aluminiową, jeśli wierzch tarty za bardzo ściemnieje.
  • 5
    Następnie wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.