Tarta z fig i orzechów makadamia

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Tarta z fig i orzechów makadamia
Idealna przekąska na podwieczorek: Kruche ciasto z kremem migdałowym, figami i cukrem pudrem.
Główne SKŁADNIKI
  • Orzechy i Nasiona
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Kruche ciasto
  • 250 g mąki tortowej, przesianej
  • 100 g cukru pudru
  • Szczypta soli drobnoziarnistej
  • 200 g solonego masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka jaj kur z wolnego wybiegu
Nadzienie
  • 150 g solonego masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka kur z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 210 g mąki z orzechów makadamia
  • 112 g mąki uniwersalnej, przesianej
  • 8–10 fig, pokrojonych wzdłuż w grube plastry
  • Przygotowanie

  • 1
    Kruche ciasto: Przesiej mąkę, cukier puder i sól do dużej miski. Przy użyciu palców połącz masło z suchymi składnikami, aż całość będzie przypominać grubo mieloną bułkę tartą. Dodaj żółtka jaj i wyrób ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta nadmiernie. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  • 2
    Krem migdałowy: Utrzyj masło i cukier mikserem elektrycznym w dużej misce, aż masa nabierze jasnego koloru i stanie się kremowa w konsystencji. Dodawaj po kolei jajka, po każdym dokładnie ubijając masę. (Nie martw się, jeśli masa nie jest jednolita. Połączy się po dodaniu wszystkich jaj i ubiciu). Dodaj pastę waniliową. Dodaj mąkę z orzechów makadamia oraz uniwersalną i zagnieć.
  • 3
    Rozwałkuj kruche ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, aż będzie miało grubość 6 mm. Schładzaj przez 10 minut. Natłuść prostokątną formę do tarty Le Creuset roztopionym masłem lub olejem w sprayu. Wyłóż formę schłodzonym ciastem, zostawiając krawędzie nieprzycięte, a następnie nakłuj spód kilka razy widelcem. Włóż na 10 minut do lodówki. Przytnij krawędzie, pozostawiając przynajmniej centymetr ciasta. Wyłóż środek formy papierem do pieczenia oraz kulkami do wypieków i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • 4
    Wyjmij z piekarnika wraz z kulkami do wypieków oraz papierem i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż krem migdałowy na ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wyłóż figami w plastrach i piecz przez 30–40 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy po nakłuciu go wykałaczką patyczek będzie suchy, a owoce miękkie. Odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem przed podaniem.