Gotowanie & Pielęgnacja

Stal nierdzewna: techniki gotowania

 
Gama naczyń ze stali nierdzewnej Le Creuset została zaprojektowana z myślą o najwyższym stopniu kontroli w kuchni podczas obsmażania, lekkiego podsmażania, gotowania we wrzątku lub na parze oraz na wolnym ogniu. Dowiedz się, jak opanować cztery najczęściej stosowane techniki gotowania, korzystając z tych błyszczących patelni i garnków, których 3-warstwowa konstrukcja zapewnia równomiernie rozprowadzanie ciepła i doskonałe rezultaty za każdym razem!
 

1. Sauté – nietuzinkowe lekkie podsmażanie

Lekkie podsmażanie pozwala na szybkie gotowanie jedzenia w małej ilości oleju/tłuszczu, co pozwala na zatrzymanie koloru i wydobycie głębi smaku potrawy. Słowo „sauté” pochodzi od francuskiego czasownika „sauter” i oznacza „podrzucać” lub „skakać”, co też tłumaczy sposób, w jaki należy poruszać patelnią nad ogniem – jedzenie powinno „podskakiwać” podczas gotowania.
WYŚWIETL ASORTYMENT
Image without a name
Image without a name
 

2. Doskonałe obsmażanie

Obsmażanie to technika przygotowywania jedzenia wykorzystująca wyższą temperaturę w celu utworzenia złotej, skarmelizowanej powierzchni. Ten krok – niezależnie od tego, czy przygotowujesz stek, kotlety schabowe, czy tuńczyka – wzbogaci smak, kolor i teksturę jedzenia.
WYŚWIETL ASORTYMENT
 

Inspirujące przepisy

Image without a name
 

3. Gotowanie we wrzątku

Gotowanie we wrzątku w przeciwieństwie do gotowania na parze polega na umieszczeniu jedzenia w cieczy i gotowaniu go na wolnym ogniu. Zazwyczaj używa się tej techniki do przyrządzania delikatnych składników, takich jak jajka. Jest to również doskonały sposób na gotowanie ryb, kurczaka i owoców. Dzięki tej metodzie smaki przenikają się, a składniki zachowują wilgoć, przez co potrawy są soczyste.
wyświetl asortyment
 

4. Pełną parą

Gotowanie na parze to technika przygotowywania jedzenia wykorzystująca parę wodną z wrzątku do rozprowadzania wysokiej temperatury i delikatnej obróbki jedzenia. Technika ta zapewnia zachowanie składników odżywczych oraz kształtu, koloru, smaku i tekstury przygotowywanego jedzenia z uwagi na to, że nie ma ono bezpośredniego kontaktu z wrzącą wodą.
wyświetl asortyment
Image without a name
 

Przygotuj się