- Warzywa
Składniki
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku, rozgnieciony
- 2 łyżki koncentratu z suszonych pomidorów
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
- 2 łyżeczki cukru
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 cytryny, tylko skórki
- 2 zielone cukinie
- 2 żółte cukinie
- 2 bakłażany
- 2 bataty
- 5 pomidorów
- 30 g startego świeżego parmezanu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
2Najpierw przygotować sos pomidorowy. Aby to zrobić, rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i smażyć na nim cebulę przez około 4-5 minut. Następnie dodać czosnek i szczyptę soli i kontynuować smażenie przez 1 minutę.
-
3Wymieszać z koncentratem pomidorowym, rozmarynem, oregano i papryką w proszku. Następnie dodać pomidory z puszki i pół puszki wody. Dodać cukier i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dusić wszystko przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
-
4W międzyczasie cukinię, bakłażany, bataty i pomidory pokroić w plastry o grubości 0,5 cm.
-
5Umieścić plastry batatów w dużej misce z odrobiną wody i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 2,5 minuty. Obrócić plastry w połowie czasu. Odcedzić i odstawić na bok z innymi warzywami. Alternatywnie, plastry batatów można blanszować na kuchence we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut.
-
6Gdy sos zgęstnieje, rozprowadzić go równomiernie na dnie brytfanny i wygładzić.
-
7Warzywa układać na przemian w brytfannie.
-
8Posypać startym parmezanem na wierzchu i piec w piekarniku przez 35-40 minut, aż warzywa będą miękkie, a ser złoty i chrupiący.
-
9Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Podawać jako danie główne dla 4 osób ze świeżą sałatką lub jako smaczny dodatek warzywny dla maksymalnie 6 osób.
-
10To danie jest bardzo uniwersalne i można je przyrządzać z różnymi warzywami. Zwróć jednak uwagę na ich czas gotowania.
-
11Bataty można zastąpić zwykłymi ziemniakami. Jednak, podobnie jak słodkie ziemniaki, należy je najpierw blanszować przez 5-8 minut.