- Nabiał
Składniki
- 4 duże białka jaj
- 200 g cukru pudru
- 75 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 220 ml podwójnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 150 g sera mascarpone
- 200 g brzoskwiń z puszki w syropie
- 2-3 świeże brzoskwinie, pokrojone w plasterki
- 200 g malin
- 40 g opiekanych płatków migdałowych
- liście mięty
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 140°C, piekarnik z termoobiegiem do 120°C, gaz ustawić na stopień 1 i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
-
2Włożyć białka jaj do czystej miski i ubijać za pomocą trzepaczki balonowej aż do utworzenia sztywnej piany. Wciąż ubijając, dodawać cukru pudru, po łyżce na raz, upewniając się, że cały cukier został wchłonięty przed dodaniem następnej łyżki. Ubijać, aż powstanie błyszcząca i sztywna piana.
-
3Przesiać mielone migdały i dodaj esencji waniliowej. Delikatnie wmieszać do masy bezowej przed wylaniem na przygotowaną blachę. Wygładzić bezę na kształt prostokąta za pomocą szpachelki, robiąc w środku dołek, w którym zostanie umieszczony krem.
-
4Piec w piekarniku przez 1 godz. 30 minut. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwiczki do całkowitego ostygnięcia - może to potrwać 1-2 godziny.
-
5W międzyczasie przygotować krem. Ubić śmietanę, cukier puder i esencję waniliową, aż do uzyskania miękkiej piany, a następnie dodać ser mascarpone. Ubijać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
-
6Aby przygotować sos coulis, umieścić brzoskwinie z puszki w blenderze i zmiksować je do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na bok razem z kremem.
-
7Kiedy beza będzie chłodna i gotowa do podania, nałożyć łyżką krem do środka upieczonej bezy - wyrównać powierzchnię grzbietem łyżki. Rozrzucić pokrojone brzoskwinie i maliny, a następnie polać je brzoskwiniowym sosem coulis.
-
8Przed podaniem posypać prażonymi migdałami i listkami mięty.
-
9Przed nałożeniem kremu i dodatków pozostawić bezę na odpowiedni czas do ostygnięcia. Bezę można przygotować z dużym wyprzedzeniem, dzięki czemu łączenie w całość i podawanie będzie bardzo szybkie.