Tradycyjne cannelé z Bordeaux

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Tradycyjne cannelé z Bordeaux
Cannelé, przysmak miłośników francuskiej kuchni z całego świata, jest miękkie i delikatne, z kremowym środkiem i chrupiącym wierzchem.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CANNELE
  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 1 laska wanilii, wyskrobana
  • 125 g mąki
  • 250 g cukru białego
  • 3 żółtka
  • 60 ml ciemnego rumu
  • Masło lub tłuszcz w sprayu do natłuszczenia formy
  • Przygotowanie

  • 1
    Zagotuj mleko z wyskrobanymi nasionami wanilii. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2
    Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i wlej ostudzone mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Dodaj ciemny rum. Odcedź i wstaw do lodówki na 12–24 godzin.
  • 3
    Kolejnego dnia wyjmij masę z lodówki godzinę przed pieczeniem. Obficie natłuść formę do cannelé Le Creuset masłem, a następnie wlej masę do ¾ wysokości.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 240°C.
  • 5
    Piecz przez 10 minut w temperaturze 240°C, a potem przez 60 minut w temperaturze 180°C.
  • 6
    Pod koniec pieczenia sprawdź kolor cannelé. Jeśli wciąż są jasne, piecz przez kolejne 5 minut.
  • 7
    Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Po ostygnięciu wyjmij z formy i delektuj się smakiem.
  • 8
    Wskazówka szefa kuchni: Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.