- Mąka
Składniki
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 1 laska wanilii, wyskrobana
- 125 g mąki
- 250 g cukru białego
- 3 żółtka
- 60 ml ciemnego rumu
- Masło lub tłuszcz w sprayu do natłuszczenia formy
-
Przygotowanie
-
1Zagotuj mleko z wyskrobanymi nasionami wanilii. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
-
2Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i wlej ostudzone mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Dodaj ciemny rum. Odcedź i wstaw do lodówki na 12–24 godzin.
-
3Kolejnego dnia wyjmij masę z lodówki godzinę przed pieczeniem. Obficie natłuść formę do cannelé Le Creuset masłem, a następnie wlej masę do ¾ wysokości.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 240°C.
-
5Piecz przez 10 minut w temperaturze 240°C, a potem przez 60 minut w temperaturze 180°C.
-
6Pod koniec pieczenia sprawdź kolor cannelé. Jeśli wciąż są jasne, piecz przez kolejne 5 minut.
-
7Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Po ostygnięciu wyjmij z formy i delektuj się smakiem.
-
8Wskazówka szefa kuchni: Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.