Tropikalna tarta z kremem cytrynowym i pieczonym kokosem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Tropikalna tarta z kremem cytrynowym i pieczonym kokosem
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do kremu:
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 400 ml marakui, mango i soku pomarańczowego
  • 45 g masła
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 35 g skrobi kukurydzianej
Do ciasta:
  • 200 g mąki
  • 45 g tartego kokosa
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2–3 łyżki wody
Do bezy:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
Do dekoracji:
  • starta 1 limonka
  • 20 g prażonych płatków
  • kokosowych
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw przygotować krem. Wymieszać wszystkie składniki kremu w rondlu. Pozostawić do zagęszczenia na małym ogniu, delikatnie mieszając. Może to zająć 8-10 minut. Mieszanina nie może się gotować ani palić na dnie garnka.
  • 2
    Gdy tylko krem zgęstnieje, włożyć go do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozwolić mu całkowicie ostygnąć w lodówce.
  • 3
    Następnie przygotować ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 4
    Włożyć mąkę, masło, cukier puder i płatki kokosowe do robota kuchennego. Miksować partiami, aż masa zostanie dokładnie podzielona.
  • 5
    Dodać 2-3 łyżeczki wody i ugniatać mieszaninę. Zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 6
    Rozwałkować schłodzone ciasto na posypanej mąką powierzchni. Następnie ułożyć w patelni grillowej, tak aby ciasto lekko wystawało na brzegach. Sprawi to, że ciasto nie skurczy się zbytnio podczas pieczenia.
  • 7
    Przebić ciasto kilka razy widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wypełnić suszoną fasolą lub ryżem.
  • 8
    Piec przez 10 minut. Usunąć fasolę lub ryż i piec przez kolejne 8 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygnie.
  • 9
    Umieścić całkowicie schłodzony krem na cieście i odłożyć na bok. Teraz przygotować bezę.
  • 10
    Ubić białka na sztywno w bardzo czystej misce. Mieszając stopniowo dodawać cukier łyżką stołową. Gdy cały cukier się rozpuści, kontynuować ubijanie, aż pojawią się twarde, błyszczące końcówki.
  • 11
    Włożyć mieszaninę bezową do woreczka do wyciskania, na bezę dodać trochę kremu i posypać płatkami kokosowymi. Piec przez kolejne 15 minut.
  • 12
    Wyjąć z piekarnika i udekorować skórką z limonki.
  • 13
    Wskazówki:
  • 14
    Najlepiej przygotować krem poprzedniego wieczora, aby mógł ostygnąć i zestalić się przez noc. Dzięki temu tarta jest bardziej stabilna i łatwiejsza do cięcia podczas serwowania.
  • 15
    Umieść pozostałe białko w torebce w zamrażarce. Jeśli potrzebujesz białka do przepisu, możesz po prostu rozmrozić go w lodówce na noc.