- Mąka
Składniki
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 400 ml marakui, mango i soku pomarańczowego
- 45 g masła
- sok i skórka z 1 limonki
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 200 g mąki
- 45 g tartego kokosa
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2–3 łyżki wody
- 2 białka
- 100 g cukru
- starta 1 limonka
- 20 g prażonych płatków
- kokosowych
-
Przygotowanie
-
1Najpierw przygotować krem. Wymieszać wszystkie składniki kremu w rondlu. Pozostawić do zagęszczenia na małym ogniu, delikatnie mieszając. Może to zająć 8-10 minut. Mieszanina nie może się gotować ani palić na dnie garnka.
-
2Gdy tylko krem zgęstnieje, włożyć go do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozwolić mu całkowicie ostygnąć w lodówce.
-
3Następnie przygotować ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
4Włożyć mąkę, masło, cukier puder i płatki kokosowe do robota kuchennego. Miksować partiami, aż masa zostanie dokładnie podzielona.
-
5Dodać 2-3 łyżeczki wody i ugniatać mieszaninę. Zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
-
6Rozwałkować schłodzone ciasto na posypanej mąką powierzchni. Następnie ułożyć w patelni grillowej, tak aby ciasto lekko wystawało na brzegach. Sprawi to, że ciasto nie skurczy się zbytnio podczas pieczenia.
-
7Przebić ciasto kilka razy widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wypełnić suszoną fasolą lub ryżem.
-
8Piec przez 10 minut. Usunąć fasolę lub ryż i piec przez kolejne 8 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygnie.
-
9Umieścić całkowicie schłodzony krem na cieście i odłożyć na bok. Teraz przygotować bezę.
-
10Ubić białka na sztywno w bardzo czystej misce. Mieszając stopniowo dodawać cukier łyżką stołową. Gdy cały cukier się rozpuści, kontynuować ubijanie, aż pojawią się twarde, błyszczące końcówki.
-
11Włożyć mieszaninę bezową do woreczka do wyciskania, na bezę dodać trochę kremu i posypać płatkami kokosowymi. Piec przez kolejne 15 minut.
-
12Wyjąć z piekarnika i udekorować skórką z limonki.
-
13Wskazówki:
-
14Najlepiej przygotować krem poprzedniego wieczora, aby mógł ostygnąć i zestalić się przez noc. Dzięki temu tarta jest bardziej stabilna i łatwiejsza do cięcia podczas serwowania.
-
15Umieść pozostałe białko w torebce w zamrażarce. Jeśli potrzebujesz białka do przepisu, możesz po prostu rozmrozić go w lodówce na noc.