- Czekolada
Składniki
- 300 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
- 4 torebki herbaty Earl Grey
- 120 ml śmietany
- 150 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 80 g ziaren kakaowych
- 300 g białej czekolady wysokiej jakości, posiekanej
- ⅓ szklanki śmietany
- Skórka z 1 limonki
- 1 szklanka wiórków kokosowych do obtoczenia
- 300 g białej czekolady wysokiej jakości, posiekanej
- ⅓ szklanki śmietany
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki rozgniecionych liofilizowanych malin (lub truskawek)
- ½ - 1 szklanka liofilizowanych malin do obtoczenia
-
Przygotowanie
-
1Trufle czekoladowe z herbatą Earl Grey:
-
2Roztop czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Do małego rondla wsyp herbatę Earl Grey i zalej śmietanką. Postaw na małym ogniu i zaparzaj, aż śmietanka będzie ciepła, ale nie gotuj. Śmietankę przecedź przez drobne sitko i zalej czekoladą, dobrze wymieszaj szpatułką. Utrzyj masło za pomocą trzepaczki, aż będzie jasne i kremowe. Do czekolady ze śmietanką dodaj masło i mieszaj do roztopienia oraz połączenia. Miksuj przy użyciu blendera ręcznego na błyszczącą masę. Umieść w płytkim naczyniu, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
-
3Zmiksuj połowę ziaren kakaowych na średnio gładką masę i dodaj do drugiej połowy ziaren. Wymieszaj całość. Gdy polewa zgęstnieje, formuj z niej bardzo małe kulki (musisz mieć zimne ręce i robić to szybko). Natychmiast obtocz je równomiernie w ziarnach kakaowych, ułóż na tacy, przykryj i trzymaj w lodówce aż będą gotowe. Podawaj je w miseczkach do musli Petits Fours.
-
4Trufle czekoladowe z limonką i kokosem:
-
5Roztop czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Dodaj śmietanę oraz skórkę z limonki do małego rondla i gotuj na wolnym ogniu. Wlej roztopioną czekoladę i dobrze wymieszaj do połączenia. Miksuj przy użyciu blendera ręcznego na błyszczącą masę. Umieść w płytkim naczyniu, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
-
6Po zgęstnieniu uformuj bardzo małe kulki i obtocz w wiórkach kokosowych. Ułóż je na tacy, przykryj i trzymaj w lodówce aż będą gotowe. Podawaj je w miseczkach do musli Petits Fours.
-
7Składniki na trufle czekoladowe z malinami:
-
8Roztop czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Dodaj śmietanę z laską wanilii do małego rondla. Zagotuj i zalej roztopioną czekoladą, wyjmij laskę wanilii i wyrzuć. Dobrze wymieszaj. Miksuj przy użyciu blendera ręcznego na błyszczącą masę. Dodaj 2 łyżki rozgniecionych, liofilizowanych malin. Umieść w płytkim naczyniu, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
-
9Po zgęstnieniu uformuj bardzo małe kulki i obtocz je w pozostałych liofilizowanych malinach. Ułóż je na tacy, przykryj i trzymaj w lodówce aż będą gotowe. Podawaj je w miseczkach do musli Petits Fours.