Składniki
- 2 steki z tuńczyka
- ½ szklanki mieszanki dukkah ze sklepu
- 30 ml oliwy z oliwek
- Sól morska
- 15 g natki pietruszki, grubo posiekanej
- 3 lub 4 cebule dymki, grubo posiekane
- Sok i skórka z 1 małej cytryny
- 30 g parmezanu, grubo startego
- Sól morska i czarny pieprz
- 45 ml oleju
- Kwaśna śmietana
- Małe ogórki, pokrojone na cienkie plasterki
- Marynowane czerwone cebule
- Małe listki do dekoracji (opcjonalnie)
-
Przygotowanie
-
1W celu przygotowania pesto dodaj pietruszkę, cebulę dymkę, skórkę z cytryny, parmezan, dużą szczyptę soli oraz pieprzu do robota kuchennego i kilkukrotnie włącz pulsowanie, aby drobno posiekać składniki. Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników. Przełóż pesto do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny.
-
2Delikatnie osusz steki z tuńczyka ręcznikiem papierowym. Podgrzej kwadratową patelnię grillową 26 cm Grill od Le Creuset. Natrzyj każdy stek z tuńczyka oliwą z oliwek oraz solą morską i smaż przez 1–2 minuty z obu stron. Odstaw je na 2 minuty, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Praż mieszankę dukkah na patelni bez tłuszczu, aż uwolni aromat, zdejmij z ognia i dodaj 2–3 łyżki oliwy z oliwek. Pokrój tuńczyka w plasterki i podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany, pokrojonymi w plasterki ogórkami i marynowaną cebulą, skropionego pesto i posypanego mieszanką dukkah.