Udziec jagnięcy z fetą, oliwkami i koprem włoskim

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Powyżej 2 godzin Powyżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Udziec jagnięcy z fetą, oliwkami i koprem włoskim
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1,5 kg udźca jagnięcego (w przypadku dużej kości, waga wyniesie około 2 kg)
  • 5 ząbków czosnku, obranych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska i czarny pieprz
  • 12 szalotek, obranych
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 główka kopru włoskiego, grubo posiekana
  • 750 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
  • 150 g mieszanych oliwek
  • 100 g fety
  • 40 g orzeszków piniowych, prażonych
  • mały pęczek pietruszki, grubo posiekany
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 170°C, piekarnik z termoobiegiem do 150°C, gaz ustawić na stopień 3
  • 2
    Ostrym nożem zrobić 5 krótkich, ale głębokich nacięć w jagnięcinie. Włożyć ząbek czosnku i odrobinę rozmarynu do każdego otworu przed przeniesieniem jagnięciny do brytfanny.
  • 3
    Skropić jagnięcinę 1 łyżką oliwy i obficie doprawić solą i pieprzem. Dodać szalotki do brytfanny wraz z bulionem, winem i koprem włoskim.
  • 4
    Przykryć brytfannę folią i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
  • 5
    Po pierwszej godzinie pieczenia wyjąć jagnięcinę z piekarnika i zwiększyć temperaturę piernika do 200°C / temperaturę piekarnika z termoobiegiem do 180°C / gaz ustawić na stopień 6. Wyrzucić folię i włożyć ziemniaki i mieszane oliwki. Skropić ziemniaki pozostałą oliwą i doprawić solą i pieprzem.
  • 6
    Włożyć brytfannę do piekarnika, bez przykrycia, na kolejne 40 minut, aż mięso będzie upieczone, a ziemniaki złociste.
  • 7
    Wyjąć jagnięcinę z piekarnika i pozostawić ją przez 10-20 minut. Przed podaniem, posypać pokruszoną fetą, orzeszkami piniowymi i pietruszką.
  • 8
    Podawać z sezonową zieleniną.
  • 9
    Do przygotowania tego dania należy wybrać wino, które będzie równie dobrze smakowało przy stole - dzięki temu potrawy będą harmonijnie współgrały z winem. Warto zainwestować w dobre wino, ponieważ w procesie gotowania zostanie wykorzystane tylko 200 ml.