- Mięso
Składniki
- 1,5 kg udźca jagnięcego (w przypadku dużej kości, waga wyniesie około 2 kg)
- 5 ząbków czosnku, obranych
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- sól morska i czarny pieprz
- 12 szalotek, obranych
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 główka kopru włoskiego, grubo posiekana
- 750 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
- 150 g mieszanych oliwek
- 100 g fety
- 40 g orzeszków piniowych, prażonych
- mały pęczek pietruszki, grubo posiekany
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 170°C, piekarnik z termoobiegiem do 150°C, gaz ustawić na stopień 3
-
2Ostrym nożem zrobić 5 krótkich, ale głębokich nacięć w jagnięcinie. Włożyć ząbek czosnku i odrobinę rozmarynu do każdego otworu przed przeniesieniem jagnięciny do brytfanny.
-
3Skropić jagnięcinę 1 łyżką oliwy i obficie doprawić solą i pieprzem. Dodać szalotki do brytfanny wraz z bulionem, winem i koprem włoskim.
-
4Przykryć brytfannę folią i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
-
5Po pierwszej godzinie pieczenia wyjąć jagnięcinę z piekarnika i zwiększyć temperaturę piernika do 200°C / temperaturę piekarnika z termoobiegiem do 180°C / gaz ustawić na stopień 6. Wyrzucić folię i włożyć ziemniaki i mieszane oliwki. Skropić ziemniaki pozostałą oliwą i doprawić solą i pieprzem.
-
6Włożyć brytfannę do piekarnika, bez przykrycia, na kolejne 40 minut, aż mięso będzie upieczone, a ziemniaki złociste.
-
7Wyjąć jagnięcinę z piekarnika i pozostawić ją przez 10-20 minut. Przed podaniem, posypać pokruszoną fetą, orzeszkami piniowymi i pietruszką.
-
8Podawać z sezonową zieleniną.
-
9Do przygotowania tego dania należy wybrać wino, które będzie równie dobrze smakowało przy stole - dzięki temu potrawy będą harmonijnie współgrały z winem. Warto zainwestować w dobre wino, ponieważ w procesie gotowania zostanie wykorzystane tylko 200 ml.