Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i
elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a
potem dokładnie spłucz i wysusz.
Przygotuj wewnętrzną powłokę nieprzywierającą nasmarowując ją olejem
roślinnym lub kukurydzianym przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie przemyj produkt
gorącą wodą i dokładnie osusz.
NIE KONSERWUJ czarnej zewnętrznej ścianki bocznej.
Gotowanie
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz
gorących powierzchni.
Podczas gotowania zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów
Le Creuset lub innych akcesoriów wykonanych z drewna lub tworzywa odpornego na
wysokie temperatury. Przybory metalowe powinny być używane ostrożnie. Nie powinno się
nimi skrobać po powierzchni nieprzywierającej. Unikaj uderzania metalowymi przyborami o
górną krawędź produktu z nieprzywierającą powłoką,
by uniknąć jej uszkodzenia. NIE NALEŻY używać mikserów,
blenderów ręcznych, elektrycznych lub akumulatorowych, noży ani innych ostrych
narzędzi wewnątrz patelni z nieprzywierającą powłoką, ponieważ może się ona uszkodzić.
Używaj produktu na palniku odpowiedniej wielkości. Dzięki temu jedzenie
będzie gotowało się bardziej równomiernie i zmniejszysz ryzyko zniszczenia
uchwytów oraz ścianek bocznych. Jest to szczególnie istotne w przypadku
kuchenek indukcyjnych: jeśli produkt zostanie postawiony na palniku o nieodpowiedniej
wielkości, kuchenka może go „nie rozpoznać”.
Najlepsze rezultaty uzyskasz na małym lub średnim ogniu – nawet w
przypadku smażenia i obsmażania. Nagrzewaj patelnię stopniowo, by potrawy ugotowały się
równomiernie, dzięki czemu będą miały wspaniały smak. Jeśli musisz wykorzystać
duży ogień, obniż moc palnika po osiągnięciu pożądanej temperatury.
Aby smażyć bez tłuszczu, podgrzej produkt na średnim ogniu przez około 2
minuty. Po tym czasie naczynie jest gotowe, aby umieścić w nim jedzenie. Nie zostawiaj
produktu bez nadzoru i nie pozwól, by sucha powłoka nieprzywierająca się
przegrzała. Może to spowodować jej uszkodzenie.
Gotowanie składników o niskim punkcie dymienia (jak oliwa z
oliwek) w wyższych temperaturach może spowodować stałe zniszczenie nieprzywierającej
powłoki oraz odbarwienie. Nie używaj olejów w sprayu, ponieważ mają one niski
punkt dymienia.
Jeśli używasz kuchenki indukcyjnej, korzystaj z funkcji
„booster” wyłącznie do szybkiego podgrzewania dużej ilości wody.
Nigdy nie przesuwaj produktu na kuchence ze szklaną płytą, ponieważ może
to uszkodzić produkt oraz szkło. Zawsze podnoś produkt, jeśli chcesz go przestawić.
Jeśli korzystasz z funkcji grillowania, pamiętaj by zachować
przynajmniej 6,5 cm przerwy pomiędzy źródłem ciepła a górną częścią
produktu.
Najlepszy rezultat osiągniesz, umieszczając produkt na blasze lub
ruszcie. Nigdy nie kładź produktu na dnie piekarnika – może to wpłynąć na
zwiększenie się temperatury pieczenia, a co za tym idzie szybszego, niekontrolowanego
pieczenia, które może spowodować uszkodzenie produktu.
Czyszczenie
Zanim wyczyścisz produkt poczekaj kilka miniut, aby produkt się
wystudził. Nie zanurzaj i nie napełniaj gorącego produktu zimną wodą, ponieważ
gwałtowne zmiany temperatury mogą go uszkodzić.
Zalecamy ręczne mycie produktu w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do
mycia, a nie w zmywarce, ponieważ wydłuży to trwałość nieprzywierającej powłoki.
Nie używaj ściernych środków czyszczących ani metalowych, bardzo
szorstkich lub twardych ścierek lub szczotek na żadnej z powierzchni.