Pielęgnacja & Użytkowanie

Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Gotowanie
Zadbaj o ochronę - zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów Le Creuset lub innych akcesoriów wykonanych z drewna lub plastiku odpornego na wysokie temperatury. NIE UŻYWAJ noży lub przyborów metalowych, ponieważ mogą one zadrapać emaliowaną powierzchnię produktu.
Używaj produktu na palniku odpowiedniej wielkości. Dzięki temu jedzenie będzie gotowało się bardziej równomiernie i zmniejszysz ryzyko zniszczenia uchwytów oraz ścianek bocznych. Jest to szczególnie istotne w przypadku kuchenek indukcyjnych: jeśli produkt zostanie postawiony na palniku o nieodpowiedniej wielkości, kuchenka może go „nie rozpoznać”.
Najlepsze rezultaty uzyskasz na małym lob średnim ogniu – nawet w przypadku smażenia i obsmażania. Nagrzewaj patelnię stopniowo, by potrawy ugotowały się równomiernie, dzięki czemu będą miały wspaniały smak. Jeśli musisz wykorzystać duży ogień, obniż moc palnika po osiągnięciu pożądanej temperatury.
Nigdy nie przesuwaj produktu na kuchence ze szklaną płytą, ponieważ może to uszkodzić produkt oraz szkło. Zawsze podnoś produkt, jeśli chcesz go przestawić.
Czyszczenie
Zaczekaj, aż produkt ostygnie, nim zaczniesz go czyścić.
Wytrzyj wszystkie resztki z dna oraz boków produktu. Jeśli jakieś resztki przywarły do ​​produktu, napełnij naczynie ciepłą wodą z delikatnym płynem do mycia i pozostaw do namoczenia przez 15-20 minut, a następnie wyczyść jak.zwyk
Nie używaj ściernych środków czyszczących ani metalowych, bardzo szorstkich lub twardych ścierek lub szczotek na żadnej z powierzchni.
Po umyciu dokładnie wysusz produkt i przechowuj go w suchym miejscu.
Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Przy pierwszym smażeniu wlej tyle oleju roślinnego, aby pokrył powierzchnię dna. Delikatnie podgrzej olej i obracaj produktem tak, aby nanieść go również na boczne ścianki. Zdejmij produkt ze źródła ciepła i zostaw do ostygnięcia, a następnie wyczyść ręcznikiem papierowym.
Gotowanie
Zadbaj o ochronę - zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów Le Creuset lub innych akcesoriów wykonanych z drewna lub plastiku odpornego na wysokie temperatury. NIE UŻYWAJ noży lub przyborów metalowych, ponieważ mogą one zadrapać emaliowaną powierzchnię produktu.
Używaj produktu na palniku odpowiedniej wielkości. Dzięki temu jedzenie będzie gotowało się bardziej równomiernie i zmniejszysz ryzyko zniszczenia uchwytów oraz ścianek bocznych. Jest to szczególnie istotne w przypadku kuchenek indukcyjnych: jeśli produkt zostanie postawiony na palniku o nieodpowiedniej wielkości, kuchenka może go „nie rozpoznać”.
Najlepsze rezultaty uzyskasz na małym lob średnim ogniu – nawet w przypadku smażenia i obsmażania. Nagrzewaj patelnię stopniowo, by potrawy ugotowały się równomiernie, dzięki czemu będą miały wspaniały smak. Jeśli musisz wykorzystać duży ogień, obniż moc palnika po osiągnięciu pożądanej temperatury.
Jeśli używasz kuchenki indukcyjnej, korzystaj z funkcji „booster” wyłącznie do szybkiego podgrzewania dużej ilości wody.
Nigdy nie przesuwaj produktu na kuchence ze szklaną płytą, ponieważ może to uszkodzić produkt oraz szkło. Zawsze podnoś produkt, jeśli chcesz go przestawić.
Jeśli korzystasz z soli, nie syp jej bezpośrednio na powierzchnię ze stali nierdzewnej. Dodaj ją do gorącej wody lub potrawy, by uniknąć uszkodzenia produktu.
Jeśli korzystasz z funkcji grillowania, pamiętaj by zachować przynajmniej 6,5 cm przerwy pomiędzy źródłem ciepła a górną częścią produktu.
Gorący czajnik kładź na powierzchni odpornej na wysokie temperatury.
Czyszczenie
Zaczekaj, aż produkt ostygnie, nim zaczniesz go czyścić.
Wytrzyj wszystkie resztki z dna oraz boków produktu. Jeśli jakieś resztki przywarły do produktu, napełnij naczynie ciepłą wodą z delikatnym płynem do mycia i pozostaw do namoczenia przez 15-20 minut, a następnie wyczyść jak zwykle.
Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Przygotuj wewnętrzną powłokę nieprzywierającą nasmarowując ją olejem roślinnym lub kukurydzianym przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie przemyj produkt gorącą wodą i dokładnie osusz.
NIE KONSERWUJ czarnej zewnętrznej ścianki bocznej.
Gotowanie
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Podczas gotowania zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów Le Creuset lub innych akcesoriów wykonanych z drewna lub tworzywa odpornego na wysokie temperatury. Przybory metalowe powinny być używane ostrożnie. Nie powinno się nimi skrobać po powierzchni nieprzywierającej. Unikaj uderzania metalowymi przyborami o górną krawędź produktu z nieprzywierającą powłoką,
by uniknąć jej uszkodzenia. NIE NALEŻY używać mikserów, blenderów ręcznych, elektrycznych lub akumulatorowych, noży ani innych ostrych narzędzi wewnątrz patelni z nieprzywierającą powłoką, ponieważ może się ona uszkodzić.
Używaj produktu na palniku odpowiedniej wielkości. Dzięki temu jedzenie będzie gotowało się bardziej równomiernie i zmniejszysz ryzyko zniszczenia uchwytów oraz ścianek bocznych. Jest to szczególnie istotne w przypadku kuchenek indukcyjnych: jeśli produkt zostanie postawiony na palniku o nieodpowiedniej wielkości, kuchenka może go „nie rozpoznać”.
Najlepsze rezultaty uzyskasz na małym lub średnim ogniu – nawet w przypadku smażenia i obsmażania. Nagrzewaj patelnię stopniowo, by potrawy ugotowały się równomiernie, dzięki czemu będą miały wspaniały smak. Jeśli musisz wykorzystać duży ogień, obniż moc palnika po osiągnięciu pożądanej temperatury.
Aby smażyć bez tłuszczu, podgrzej produkt na średnim ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie naczynie jest gotowe, aby umieścić w nim jedzenie. Nie zostawiaj produktu bez nadzoru i nie pozwól, by sucha powłoka nieprzywierająca się przegrzała. Może to spowodować jej uszkodzenie.
Gotowanie składników o niskim punkcie dymienia (jak oliwa z oliwek) w wyższych temperaturach może spowodować stałe zniszczenie nieprzywierającej powłoki oraz odbarwienie. Nie używaj olejów w sprayu, ponieważ mają one niski punkt dymienia.
Jeśli używasz kuchenki indukcyjnej, korzystaj z funkcji „booster” wyłącznie do szybkiego podgrzewania dużej ilości wody.
Nigdy nie przesuwaj produktu na kuchence ze szklaną płytą, ponieważ może to uszkodzić produkt oraz szkło. Zawsze podnoś produkt, jeśli chcesz go przestawić.
Jeśli korzystasz z funkcji grillowania, pamiętaj by zachować przynajmniej 6,5 cm przerwy pomiędzy źródłem ciepła a górną częścią produktu.
Najlepszy rezultat osiągniesz, umieszczając produkt na blasze lub ruszcie. Nigdy nie kładź produktu na dnie piekarnika – może to wpłynąć na zwiększenie się temperatury pieczenia, a co za tym idzie szybszego, niekontrolowanego pieczenia, które może spowodować uszkodzenie produktu.
Czyszczenie
Zanim wyczyścisz produkt poczekaj kilka miniut, aby produkt się wystudził. Nie zanurzaj i nie napełniaj gorącego produktu zimną wodą, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą go uszkodzić.
Zalecamy ręczne mycie produktu w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a nie w zmywarce, ponieważ wydłuży to trwałość nieprzywierającej powłoki.
Nie używaj ściernych środków czyszczących ani metalowych, bardzo szorstkich lub twardych ścierek lub szczotek na żadnej z powierzchni.
Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Gotowanie
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Jeśli korzystasz z funkcji grillowania, pamiętaj by zachować przynajmniej 6,5 cm przerwy pomiędzy źródłem ciepła a górną częścią produktu.
W mikrofalówce zakryj tylko górę formy, bez uchwytów. Po dłuższym czasie w mikrofalówce uchwyty mogą się nagrzać.
Nie wkładaj zamrożonej formy z jedzeniem do nagrzanego piekarnika. Włóż ją do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę i pozwól, by forma wraz z jedzeniem podgrzała się równomiernie. Zawsze przed podaniem upewnij się, że całe danie się podgrzało. Jeśli chcesz podgrzać danie, które jest w temperaturze pokojowej, nie nagrzewaj piekarnika do temperatury powyżej 205°C. Chcesz dodać płynu do formy w piekarniku? Wyjmij ją z piekarnika i studź przez kilka minut.
Czyszczenie
Zaczekaj, aż produkt ostygnie, nim zaczniesz go czyścić.
Wytrzyj wszystkie resztki z dna oraz boków produktu. Jeśli jakieś resztki przywarły do produktu, napełnij naczynie ciepłą wodą z delikatnym płynem do mycia i pozostaw do namoczenia przez 15-20 minut, a następnie wyczyść jak zwykle.
Myj i susz ręcznie. Kamionkę możesz też myć w zmywarce.
Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Przygotuj wewnętrzną powłokę nieprzywierającą nasmarowując ją olejem roślinnym lub kukurydzianym przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie przemyj produkt gorącą wodą i dokładnie osusz.
NIE KONSERWUJ czarnej zewnętrznej ścianki bocznej.
Gotowanie
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Podczas gotowania zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów Le Creuset lub innych akcesoriów wykonanych z drewna lub tworzywa odpornego na wysokie temperatury. Przybory metalowe powinny być używane ostrożnie. Nie powinno się nimi skrobać po powierzchni nieprzywierającej. Unikaj uderzania metalowymi przyborami o górną krawędź produktu z nieprzywierającą powłoką, by uniknąć jej uszkodzenia. NIE NALEŻY używać mikserów, blenderów ręcznych, elektrycznych lub akumulatorowych, noży ani innych ostrych narzędzi wewnątrz patelni z nieprzywierającą powłoką, ponieważ może się ona uszkodzić.
Używaj produktu na palniku odpowiedniej wielkości. Dzięki temu jedzenie będzie gotowało się bardziej równomiernie i zmniejszysz ryzyko zniszczenia uchwytów oraz ścianek bocznych. Jest to szczególnie istotne w przypadku kuchenek indukcyjnych: jeśli produkt zostanie postawiony na palniku o nieodpowiedniej wielkości, kuchenka może go „nie rozpoznać”.
Najlepsze rezultaty uzyskasz na małym lub średnim ogniu – nawet w przypadku smażenia i obsmażania. Nagrzewaj patelnię stopniowo, by potrawy ugotowały się równomiernie, dzięki czemu będą miały wspaniały smak. Jeśli musisz wykorzystać duży ogień, obniż moc palnika po osiągnięciu pożądanej temperatury.
Aby smażyć bez tłuszczu, podgrzej produkt na średnim ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie naczynie jest gotowe, aby umieścić w nim jedzenie. Nie zostawiaj produktu bez nadzoru i nie pozwól, by sucha powłoka nieprzywierająca się przegrzała. Może to spowodować jej uszkodzenie.
Gotowanie składników o niskim punkcie dymienia (jak oliwa z oliwek) w wyższych temperaturach może spowodować stałe zniszczenie nieprzywierającej powłoki oraz odbarwienie. Nie używaj olejów w sprayu, ponieważ mają one niski punkt dymienia.
Jeśli używasz kuchenki indukcyjnej, korzystaj z funkcji „booster” wyłącznie do szybkiego podgrzewania dużej ilości wody.
Nigdy nie przesuwaj produktu na kuchence ze szklaną płytą, ponieważ może to uszkodzić produkt oraz szkło. Zawsze podnoś produkt, jeśli chcesz go przestawić.
Jeśli korzystasz z funkcji grillowania, pamiętaj by zachować przynajmniej 6,5 cm przerwy pomiędzy źródłem ciepła a górną częścią produktu.
Najlepszy rezultat osiągniesz, umieszczając produkt na blasze lub ruszcie. Nigdy nie kładź produktu na dnie piekarnika – może to wpłynąć na zwiększenie się temperatury pieczenia, a co za tym idzie szybszego, niekontrolowanego pieczenia, które może spowodować uszkodzenie produktu.
Czyszczenie
Zanim wyczyścisz produkt poczekaj kilka miniut, aby produkt się wystudził. Nie zanurzaj i nie napełniaj gorącego produktu zimną wodą, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą go uszkodzić.
Zalecamy ręczne mycie produktu w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a nie w zmywarce, ponieważ wydłuży to trwałość nieprzywierającej powłoki.
Nie używaj ściernych środków czyszczących ani metalowych, bardzo szorstkich lub twardych ścierek lub szczotek na żadnej z powierzchni.
Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Przed każdym użyciem lekko nasmaruj wnętrze formy tłuszczem, by uzyskać najlepsze rezultaty.
Gotowanie
Zadbaj o ochronę – zawsze używaj rękawic kuchennych, gdy dotykasz gorących powierzchni.
Zalecamy korzystanie z silikonowych przyborów Le Creuset lub innych akcesoriów wykonanych z drewna lub plastiku odpornego na wysokie temperatury. NIE UŻYWAJ noży lub przyborów metalowych, ponieważ mogą one zadrapać emaliowaną powierzchnię produktu.
Czyszczenie
Zaczekaj, aż produkt ostygnie, nim zaczniesz go czyścić.
Po każdym użyciu umyj naczynie ciepłą wodą z delikatnym płynem do mycia.
Nie używaj ściernych środków czyszczących ani metalowych, bardzo szorstkich lub twardych ścierek lub szczotek na żadnej z powierzchni.
Po umyciu dokładnie wysusz produkt i przechowuj go w suchym miejscu.
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem akcesoriów do wina, zawsze zapoznaj się z instrukcją konkretnego modelu.
Czyszczenie
Uważaj podczas czyszczenia – końcówka korkociągu jest ostra!
Od czasu do czasu wyczyść korkociąg przy użyciu nawilżonej ściereczki lub ciepłej wody z mydłem.
Po umyciu dokładnie wysusz produkt i przechowuj go w suchym miejscu.
Użytkowania
Zdejmij folię z korka i sprawdź, czy szyjka i krawędź butelki nie posiadają żadnych pęknięć.
Połóż butelkę na stabilnej, równej powierzchni, zanim ją otworzysz.
Zachowaj ostrożność – końcówka korkociągu jest ostra! Upewnij się, że korkociąg wszedł w korek pionowo, nim otworzysz butelkę.
Chcesz wymienić zużytą spiralę? Odkręć chromową nasadkę ochronną, usuń zużytą spiralę, włóż nową i załóż nasadkę ochronną. Przed wymianą zawsze zapoznaj się z instrukcją konkretnego modelu.
Przed pierwszym użyciem
Udanego rozpakowywania nowego zakupu! (Pamiętaj, by usunąć etykiety i elementy opakowania.)
Umyj produkt Le Creuset w ciepłej wodzie z delikatnym płynem do mycia, a potem dokładnie spłucz i wysusz.
Przed pierwszym użyciem zdejmij pokrywkę czajnika, napełnij go czystą wodą, zagotuj ją, a potem wylej.
Nie nalewaj wody poza wyznaczoną linię.
Gotowanie
Jeśli używasz kuchenki indukcyjnej, korzystaj z funkcji „booster” wyłącznie do szybkiego podgrzewania dużej ilości wody.
Podnoś czajnik, zamiast go przesuwać, by uniknąć uszkodzenia jego podstawy lub powierzchni kuchenki.
Nigdy nie przesuwaj produktu na kuchence ze szklaną płytą, ponieważ może to uszkodzić produkt oraz szkło. Zawsze podnoś produkt, jeśli chcesz go przestawić.
Gorący czajnik kładź na powierzchni odpornej na wysokie temperatury.
Czyszczenie
Czyść czajnik neutralnym detergentem ręcznie po każdym użyciu. Nigdy nie używaj szorstkich gąbek i ściernych detergentów, ponieważ mogą one uszkodzić emalię. Gotowe? Dokładnie wysusz czajnik, by zapobiec osadzaniu się minerałów.
Nie zostawiaj wody w czajniku, kiedy go nie używasz.
Aby usunąć osad z minerałów, napełnij czajnik do maksymalnego poziomu mieszanką wody i octu w stosunku 50-50 i podgrzej przez 20 minut. Jeśli nie udało się usunąć osadu, użyj delikatnego preparatu do usuwania kamienia.
Po umyciu dokładnie wysusz produkt i przechowuj go w suchym miejscu.
Użytkowania
Używaj produktu na palniku odpowiedniej wielkości, by uniknąć zniszczenia lub przegrzania.
Nie polegaj na funkcji automatycznego wyłącznika w kuchenkach indukcyjnych. W przypadku awarii woda z czajnika może wyparować, co spowoduje jego przegrzanie i uszkodzenie.
Jeśli czajnik posiada składany uchwyt, przed położeniem go na źródle ciepła upewnij się, że uchwyt znajduje się w pozycji pionowej, by uniknąć jego przegrzania.
Szczelnie zamykaj pokrywkę, by uchwyt nie był wystawiony na działanie pary.
Zawsze upewnij się, że dzióbek oraz wlot pokrywki nie są skierowane w Twoją stronę lub w kierunku innych osób.
Nie dopuszczaj, by w czajniku woda całkowicie się wygotowała, ponieważ szybko się on przegrzeje.
Zawsze wyłączaj źródło ciepła, kiedy woda zacznie się gotować, i zdejmij czajnik ze źródła ciepła.
Woda już się zagotowała? Odczekaj 10-15 sekund, zanim zdejmiesz czajnik ze źródła ciepła, a potem nalej wodę. Nigdy nie obracaj czajnika do góry nogami. pewnij się, że gałka pokrywki jest mocno dociśnięta.
Pozwól czajnikowi całkowicie ostygnąć, zanim napełnisz go zimną wodą.