- Ryż i Kasza
Składniki
- 1 łyżka stołowa wędzonego oleju
- 1 duża, posiekana cebula
- 2 ząbki zgniecionego czosnku
- 1 mała, pokrojona w kostkę papryka zielona
- 1 mała, pokrojona w kostkę papryka czerwona
- 1 łyżeczka suszonego, mielonego chili
- 1 łyżka stołowa mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka stołowa mieszanki suszonych ziół
- 1 łyżka stołowa zmielonych w mikserze, suszonych na słońcu pomidorów
- 300 g ryżu do paelli
- 1 l gorącego rosołu warzywnego
- szczypta szafranu
- 1 x 400 g posiekanych pomidorów z puszki
- 140 g mrożonego groszku
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- Podawać z:
- grubo posiekanym małym pęczkiem
- pietruszki
- pokrojone w ósemki cytryny
-
Przygotowanie
-
1Najpierw należy nalać olej na patelnię do paelli i podgrzać na kuchence na średnim ogniu. Smażyć w nim cebule przez około 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę.
-
2Posypać pokrojoną w kostkę paprykę, a na to chilli, zmieloną paprykę i suszone zioła. Przyprawy prażyć przez 1-2 minuty, ciągle mieszając.
-
3Przecier z suszonych pomidorów wymieszać z ryżem z paelli, tak aby mieszanka przypraw pokryła ryż w całości.
-
4Wlać 800 ml bulionu warzywnego i doprawić szafranem oraz odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać posiekane pomidory i wszystko dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut, regularnie mieszając.
-
5Po 10 minutach wlać pozostałe 200 ml bulionu. Po 15 minutach do prawie całkowicie ugotowanej paelli dodać mrożony groszek i fasolkę szparagową.
-
6Gdy groszek i fasola rozmrożą się, a ryż jest miękki, lecz jeszcze nie całkiem dogotowany, paellę można wyjąć z kuchenki.
-
7Według uznania doprawić, udekorować niewielką ilością posiekanej pietruszki i podawać z półplasterkami cytryny.