Wieniec ze szpinakiem, karczochami i ricottą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Wieniec ze szpinakiem, karczochami i ricottą
Idealny do dzielenia się. Wieniec ze szpinakiem, karczochami i ricottą, upieczony we wszechstronnym Garnku Profesjonalnym Gourmet Le Creuset, to pełny smaku dodatek do każdego dania.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CIASTO
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki drożdży suchych
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 360 g mąki do wypieku chleba
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
FARSZ
  • 400 g szpinaku lub boćwiny, drobno posiekane
  • 3–4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 250 g świeżego sera ricotta
  • 150 g tłustego sera koziego z czosnkiem i ziołami
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 2 x 280 g słoiki marynowanych karczochów, odsączonych
  • 1 duże jajko kury z wolnego wybiegu, ubite, do zarumienienia ciasta
  • Czarny sezam lub czarnuszka, do posypania
  • Sól morska, do posypania
  • Przygotowanie

  • 1
    Podgrzej wodę z mlekiem. Dodaj drożdże oraz drobny cukier i wymieszaj do połączenia. Odłóż na 5 minut, by drożdże zaczęły działać, a masa zaczęła się pienić. Wsyp mąkę do dużej miski i zrób w środku wgłębienie. Dodaj mieszankę z drożdżami oraz olej i wymieszaj dokładnie, aż powstanie ciasto. Przełóż na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiaj przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i odczekaj, aż ciasto podwoi swoją objętość lub przez 1 godzinę.
  • 2
    W międzyczasie przygotuj farsz. Na średnim ogniu podgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Włóż szpinak oraz posiekany czosnek i odczekaj, aż zmięknie. Smaż do osiągnięcia intensywnie zielonego koloru, a potem odstaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu wyciśnij ze szpinaku nadmiar wody. Włóż do miski ricottę, ser kozi, cytrynę, sól, pieprz i 1 słoik posiekanych karczochów (drugi słoik zostaw do podania). Dokładnie wymieszaj.
  • 3
    Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1–1,5 cm. Przełóż do Garnka Profesjonalnego Gourmet Le Creuset o średnicy 30 cm. Ciasto powinno lekko wystawać za boczne krawędzie brytfanny. Odetnij nadmiar ciasta za pomocą ostrego noża. Ułóż okręg z farszu jak najbliżej krawędzi naczynia, zostawiając środek pusty, by utworzył się wieniec. W środku ciasta natnij 8 trójkątnych kawałków, jak na pizzy. Ostrożnie owiń trójkątami farsz i ściśnij krawędzie u góry. Jeśli ciasto jest zbyt ciepłe, wstaw je na chwilę do lodówki i odczekaj, aż będzie łatwiejsze do zaginania. Na chwilę przed wstawieniem do piekarnika natnij krawędzie ciasta, posmaruj masą jajeczną i posyp czarnuszką lub sezamem.
  • 4
    Włóż do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz przez 25–30 minut, wyjmij z piekarnika i podawaj z pozostałymi karczochami. Dodaj odrobinę oliwek lub pysznego pesto z zielonych ziół.