- Warzywa
Składniki
- 1–2 główki kalafiora, romanesco lub brokułów
- 2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
- Pół główki czosnku
- 100 g masła
- 10 g świeżego tymianku
- 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
- 1 szklanka białego wina
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 1–2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, wedle potrzeby
- Rzodkiewki
-
Przygotowanie
-
1Na patelni do smażenia i serwowania Le Creuset o średnicy 26 cm lekko podsmaż cebule z czosnkiem oraz tymiankiem na maśle z oliwą z oliwek przez około 5 minut, aż będą złote i aksamitne. Przypraw i odrobinę zwiększ ogień. Dodaj białego wina i zagotuj, by nieco zredukować, a potem dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
-
2Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
-
3Dodaj główki warzyw, przepołowione, by zmieściły się na patelnię, i podlej maślano-winnym sosem. Zapiekaj przez godzinę, aż będą kruche, podlewając co 15 minut dla skarmelizowania. Jeśli sos zredukuje się za bardzo, po prostu dodaj masła i ciepłego bulionu. Podawaj z pieczonymi rzodkiewkami oraz odrobiną soli z burakami, idealnymi dodatkami do pieczonego podbrzusza wieprzowego, polędwicy wołowej lub indyka.