- Warzywa
Składniki
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 2–3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 bakłażany
- 6 liści limonki kaffir
- 16 liści bazylii tajskiej
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 2–3 łyżki zielonej pasty curry
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno startego
- 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej
- 200 g groszku cukrowego, połówki
- 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- Sól
- 1 szczypta cukru
- Sok z 1/2 limonki, do smaku
- Ryż jaśminowy gotowany na parze
- Prażone nerkowce, pokrojone
- Świeża kolendra
-
Przygotowanie
-
1Rozpocznij od dokładnego umycia kurczaka, a następnie osusz go i pokrój w cienkie plastry. Włóż do miski z sosem rybnym i dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 15 minut.
-
2W międzyczasie umyj bakłażany, usuń ogonki i pokrój na cienkie plastry.
-
3Umyj liście limonki, wykrój ogonki i nerwy liścia, a następnie pokrój na cieniutkie paski. Umyj bazylię tajską i oberwij liście.
-
4Podgrzej oliwę w okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset na średnim ogniu. Krótko obsmaż kurczaka z każdej strony, a następnie wyjmij i włóż do innego naczynia.
-
5Wyjmij łyżką śmietankę kokosową (gęstą część mleczka kokosowego), włóż do brytfanny i podgrzej. Dodaj pastę curry, czosnek, imbir oraz drobno posiekaną trawę cytrynową i smaż, mieszając przez 2–3 minuty.
-
6Następnie dodaj drobno pokrojone liście limonki, plastry bakłażana oraz groszek cukrowy i wlej pozostałą część mleczka kokosowego oraz bulion z kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym dodaj kurczaka i gotuj przez kolejne 3–5 minut.
-
7Ponownie dopraw sos solą, cukrem i sokiem z limonki. Na samym końcu dodaj bazylię tajską.
-
8Udekoruj zielone tajskie curry posiekaną kolendrą oraz nerkowcami i podawaj z ryżem jaśminowym.