Zimowa zielona zupa wegańska

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Zimowa zielona zupa wegańska
Przygotuj dużą partię tej zupy i zamroź na później, wiedząc, że możesz wrócić do domu i czeka na Ciebie ciepły, pożywny posiłek. Świetnie ładuje baterie zimą i stanowi doskonały przepis na wykorzystanie wszystkich zielonych warzyw.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 30 ml oleju kokosowego
  • 2 pory, umyte i posiekane
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 480 g mrożonego groszku
  • 400 g młodego szpinaku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki świeżo posiekanej kolendry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek i kiełki groszku, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej okrągłą brytfannę żeliwną Le Creuset (26 cm) lub umieść La Marmite na średnim ogniu i dodaj olej kokosowy. Gdy się roztopi, dodaj pory i podsmażaj je, aż staną się półprzezroczyste. Dodaj czosnek i gotuj przez 1 minutę, aż do uzyskania zapachu. Dodaj mrożony groch i młody szpinak i dobrze wymieszaj.
  • 2
    Wlej bulion i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę i dobrze przypraw. Dodaj zioła i wlej zupę do blendera. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej zupę do czystego garnka i umieść go na średnim ogniu. Dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku.
  • 3
    Podawaj z odrobiną oliwy z oliwek i kiełkami groszku. Danie to równie dobrze smakuje z wytrawnymi krakersami.