Składniki
- 30 ml oleju kokosowego
- 2 pory, umyte i posiekane
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 480 g mrożonego groszku
- 400 g młodego szpinaku
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki świeżo posiekanej kolendry
- 400 ml mleczka kokosowego
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- Oliwa z oliwek i kiełki groszku, do podania
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej okrągłą brytfannę żeliwną Le Creuset (26 cm) lub umieść La Marmite na średnim ogniu i dodaj olej kokosowy. Gdy się roztopi, dodaj pory i podsmażaj je, aż staną się półprzezroczyste. Dodaj czosnek i gotuj przez 1 minutę, aż do uzyskania zapachu. Dodaj mrożony groch i młody szpinak i dobrze wymieszaj.
-
2Wlej bulion i przykryj garnek pokrywką. Gotuj przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę i dobrze przypraw. Dodaj zioła i wlej zupę do blendera. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej zupę do czystego garnka i umieść go na średnim ogniu. Dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku.
-
3Podawaj z odrobiną oliwy z oliwek i kiełkami groszku. Danie to równie dobrze smakuje z wytrawnymi krakersami.