- jajka
Składniki
- 130 g mąki tortowej
- 4 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego kuminu, prażonego
- 2 g mielonej kolendry, prażonej
- 2 g białego pieprzu
- 2 g soli
- 300 ml wody
- Garść świeżej, posiekanej pietruszki
- Garść świeżej, posiekanej kolendry
- Garść świeżego, posiekanego koperku
-
Przygotowanie
-
1W dużej misce wymieszaj suche składniki i odstaw na bok.
-
2Umieść wodę i zioła w dzbanku blendera i zmiksuj. Wymieszaj ziołową wodę z suchymi składnikami, tak by powstała gładka masa bez grudek. Odstaw masę na 5–10 minut.
-
3Nasmaruj dużą ilością tłuszczu 26-centymetrową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset. Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej na nią chochlę ciasta. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza i masa zwiąże się, odchyl brzegi naleśnika silikonową łopatką kuchenną Le Creuset i odwróć naleśnik. Smaż po drugiej stronie przez około 2 minuty. Smaż kolejne naleśniki, aż zużyjesz całe ciasto.
-
4Podawaj z chrupiącymi jajkami sadzonymi na maśle harissa, udekorowane marynowaną, czerwoną cebulą i świeżym koperkiem. Jedz na ciepło.