Ziołowe naleśniki z chrupiącym jajkiem sadzonym

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
6-8 6-8
Ziołowe naleśniki z chrupiącym jajkiem sadzonym
Najlepszy przepis na naleśniki z niezawodnej patelni do smażenia i serwowania Le Creuset. Można je napełniać dowolnym farszem.
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 130 g mąki tortowej
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu, prażonego
  • 2 g mielonej kolendry, prażonej
  • 2 g białego pieprzu
  • 2 g soli
  • 300 ml wody
  • Garść świeżej, posiekanej pietruszki
  • Garść świeżej, posiekanej kolendry
  • Garść świeżego, posiekanego koperku
  • Przygotowanie

  • 1
    W dużej misce wymieszaj suche składniki i odstaw na bok.
  • 2
    Umieść wodę i zioła w dzbanku blendera i zmiksuj. Wymieszaj ziołową wodę z suchymi składnikami, tak by powstała gładka masa bez grudek. Odstaw masę na 5–10 minut.
  • 3
    Nasmaruj dużą ilością tłuszczu 26-centymetrową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset. Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej na nią chochlę ciasta. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza i masa zwiąże się, odchyl brzegi naleśnika silikonową łopatką kuchenną Le Creuset i odwróć naleśnik. Smaż po drugiej stronie przez około 2 minuty. Smaż kolejne naleśniki, aż zużyjesz całe ciasto.
  • 4
    Podawaj z chrupiącymi jajkami sadzonymi na maśle harissa, udekorowane marynowaną, czerwoną cebulą i świeżym koperkiem. Jedz na ciepło.
 
Wskazówka szefa kuchni: Naleśniki świetnie smakują z pastą z ciecierzycy, jabłkami pokrojonymi w słupki, ziołami i twarożkiem z oliwą z chili.
 
 
Le Creuset