Zrazy z antrykotu

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Zrazy z antrykotu
Soczysta pieczeń bez kości z antrykotu. Marynowana dla zachowania kruchości i pokryta aromatyczną skórką z pieprzu i ziół pieczeń pieczona jest w piekarniku na złoty kolor i przyrządzana na wolnym ogniu. Leżakowanie przed pokrojeniem zapewnia soczystość i doskonałe upieczenie. To danie idealne na święta i uroczyste kolacje!
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Antrykot
  • 2,8 kg antrykotu
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • 15 g tymianku
  • 15 g rozmarynu
Nadzienie
  • 500 g mieszanych, pokrojonych w plasterki grzybów leśnych
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g prażonych pistacji
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Sól i czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/stopień 4 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Przygotowanie nadzienia: Umieść na dużym ogniu dużą patelnię i skrop ją oliwą z oliwek. Usmaż grzyby na złoty kolor i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż na maśle bułkę tartą na złoty kolor i odstaw. Umieść pistacje, smażone grzyby, smażoną bułkę tartą i przyprawy w blenderze i zmiksuj na średnią lub drobną masę. Do miski dodaj skórkę z cytryny, sok, oliwę z oliwek i posiekane zioła. Wymieszaj do połączenia i dopraw do smaku. Odstaw na bok.
  • 3
    Antrykot: Usuń sznurek z antrykotu i porządnie dopraw mięso. Umieść farsz na środku i mocno zroluj. Zabezpiecz roladę przy użyciu sznurka rzeźniczego. Umieść na dużym ogniu dużą patelnię i skrop ją oliwą z oliwek. Smaż mięso na tłustej stronie do uzyskania złotego koloru. Umieść pokrojoną w plasterki cytrynę, tymianek i rozmaryn na dnie 31-centymetrowej owalnej brytfanny Le Creuset w kolorze Thyme, a mięso ułóż bezpośrednio na ziołach.
  • 4
    Piecz przez 30 minut, a następnie przykryj powierzchnię mięsa luźno folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ponownie włóż do piekarnika na 30 minut. Wyjmij naczynie z piekarnika i podlej je sokami z patelni. Włóż ponownie do piekarnika przykryte folią lub papierem do pieczenia i piecz przez 30–40 minut do uzyskania średniego stopnia wysmażenia. Odstaw mięso do leżakowania. Etap ten ma kluczowe znaczenie dla rozprowadzenia soków, co sprawia, że stek jest soczysty i delikatny. Następnie pokrój i podawaj z pieczonymi młodymi ziemniakami i blanszowaną fasolką szparagową.