Zupa z pieczonej marchewki i pasternaku z salsą z prażonych orzechów laskowych

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Zupa z pieczonej marchewki i pasternaku z salsą z prażonych orzechów laskowych
Smaczna, sycąca zupa z pieczoną marchewką i pasternakiem. Salsa z orzechów laskowych to idealne uzupełnienie, które dodaje chrupkości i wzbogaca teksturę.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

ZUPA
  • 5 marchewek (700 g), obranych i grubo pokrojonych
  • 4 pasternaki (250 g), obrane i grubo pokrojone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • 3 gałązki tymianku, same listki
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka (5 ml) kminu rzymskiego
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego
  • 400 g mleka kokosowego w puszcze
SALSA Z ORZECHÓW LASKOWYCH
  • 60 g orzechów laskowych, uprażonych i grubo posiekanych
  • Garść pietruszki, drobno posiekanej
  • Skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżeczki (10 ml) miodu
  • Płatki soli morskiej i świeżo młotkowany czarny pieprz, do smaku
DO PODANIA
  • 80 ml jogurtu lub śmietany, opcjonalnie
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż marchewki, pasternak i czosnek na blasze do pieczenia. Skrop dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Posyp tymiankiem i wymieszaj. Piecz przez 40–45 minut, a po upływie połowy czasu obróć warzywa na drugą stronę.
  • 2
    Podgrzej resztę oliwy w Okrągłej Brytfannie żeliwnej Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj cebulę i duś do miękkości na średnim ogniu przez około 6–8 min. Dodaj kmin rzymski oraz kolendrę i podgrzewaj przez kolejną minutę.
  • 3
    Dodaj upieczone warzywa. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 10–12 minut. Przełóż do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej zupę z powrotem do garnka. Dodaj mleko kokosowe i podgrzej.
  • 4
    Przygotuj salsę: umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj.
  • 5
    Nalej zupę do ogrzanych misek. Udekoruj łyżką jogurtu lub śmietany i podaj z salsą orzechową.