Zupa z pieczonego kalafiora

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Zupa z pieczonego kalafiora
Przepysznie kremowa zupa kalafiorowa idealnie Cię rozgrzeje. Udekoruj ją plastrami rzodkiewki i jadalnymi kwiatami, które będą wspaniałym wykończeniem dania.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule dymki
  • 700 g kalafiora, umytego i podzielonego na mniejsze różyczki (równowartość średniego kalafiora)
  • Oliwa z oliwek
  • 800 g bulionu warzywnego (mniej więcej, musi pokryć kalafior i ziemniaki)
  • 200 g śmietanki albo mleka kokosowego
  • Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub trochę więcej)
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 opakowanie kiełków buraka lub rzodkiewki
  • 4 rzodkiewki
  • Opcjonalnie do dekoracji mieszanka jadalnych kwiatów, świeżych lub suszonych
  • Przygotowanie

  • 1
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Drobno pokrój cebulę dymkę. W rondlu ze stali nierdzewnej 3-ply Le Creuset podsmaż na odrobinie oliwy cebulę i ziemniaki oraz wcześniej pokrojonego kalafiora przez około 5–7 minut – aż do usmażenia. Dodaj tyle bulionu, by zakrył warzywa, i duś na średnim ogniu przez 20 minut.
  • 2
    Gdy wszystkie warzywa zmiękną, zblenduj je i stopniowo dodawaj śmietankę lub mleko kokosowe. Przypraw odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • 3
    Umyj rzodkiewki i pokrój na cienkie plastry.
  • 4
    Oddziel główki od kiełków.
  • 5
    Udekoruj porcję zupy plastrami rzodkiewki, kiełkami oraz jadalnymi kwiatami i podawaj na gorąco.