Poznaj założycieli
Żeliwne partnerstwo
W 1925 roku dwóch belgijskich przemysłowców spotkało się na targach w Brukseli; jeden z nich był specjalistą w dziedzinie emaliowania, drugi — w odlewnictwie. Wspólnie „złamali szyfr” do emaliowanego żeliwa i wprowadzili kolor do kuchni.
Założyciele Le Creuset wspólnie zapoczątkowali nową erę naczyń kuchennych.
Po pierwszym spotkaniu Armand Desaegher i Oktave Aubecq zgodzili się na współpracę. Wspólnie określili podstawowy proces produkcji emaliowanej żeliwnej brytfanny, który stosujemy po dziś dzień. Po utworzeniu roboczego prototypu w 1925 roku narodziła się firma Le Creuset.
Para utworzyła odlewnię w wiosce Fresnoy-le-Grand, około dwie godziny drogi na północ od Paryża. Nasza fabryka stoi na skrzyżowaniu szlaków transportowych, co ułatwia pozyskiwanie żelaza, koksu i piasku potrzebnych do produkcji.
Pierwszy kolor emalii Desaeghera i Aubecqa, Płomienny, inspirowany ognistą pomarańczową barwą roztopionego żeliwa wewnątrz form odlewniczych, stał się naszą rozpoznawalną barwą.
Opływowość symbolem nowej ery
Raymond Loewy posiadał wiele przydomków, był znany jako „Człowiek, który kształtował Amerykę”, „Ojciec racjonalizacji” i „Ojciec wzornictwa przemysłowego”. Ale niewiele osób wie o jego związku z naszymi kultowymi naczyniami kuchennymi. Loewy, oficjalny projektant naszej Coquelle z 1958 r., zmienił całkowicie oblicze okrągłej brytafanny Le Creuset, aby odwołać się do powojennych upodobań minimalistycznego wzornictwa.łą zapiekankę Le Creuset, aby odwołać się do powojennych upodobań minimalistycznego wzornictwa.
Nasze kolory
I wszystko było żółte
Kolor, który urzekł serce gwiazdy…
W latach 60. XX wieku miała miejsce premiera kolekcji Le Creuset Elysee Yellow, podziwiana przez tysiące, w tym samą Marylin Monroe.
Później w 1999 roku kolekcja Marylin Monroe została sprzedana na aukcji w domu aukcyjnym Christie’s w Nowym Jorku za niewiarygodną cenę 25 300 dolarów! W tym samym czasie pojawiły się nowe kolory, w tym nowy odcień niebieskiego zainspirowany tym razem przez Elizabeth David, która zasłynęła z popularyzowania kuchni śródziemnomorskiej w Wielkiej Brytanii. W swoim specjalistycznym sklepie z naczyniami do gotowania w Londynie zgromadziła dużą gamę produktów Le Creuset, przyczyniając się do stworzenia skojarzenia Le Creuset z dobrym jedzeniem.
Nasze żeliwne brytfanny, współczesny klasyk, są produktem niemal stuletniego udoskonalania. Przechodząc z pokolenia na pokolenie, z wiekiem stają się coraz lepsze.
Poznaj naszą ofertę