Image without a name
Poznaj założycieli

Żeliwne partnerstwo

W 1925 roku dwóch belgijskich przemysłowców spotkało się na targach w Brukseli; jeden z nich był specjalistą w dziedzinie emaliowania, drugi — w odlewnictwie.  Wspólnie „złamali szyfr” do emaliowanego żeliwa i wprowadzili kolor do kuchni.
Image without a name

Założyciele Le Creuset wspólnie zapoczątkowali nową erę naczyń kuchennych.

Po pierwszym spotkaniu Armand Desaegher i Oktave Aubecq zgodzili się na współpracę. Wspólnie określili podstawowy proces produkcji emaliowanej żeliwnej brytfanny, który stosujemy po dziś dzień. Po utworzeniu roboczego prototypu w 1925 roku narodziła się firma Le Creuset. 
Para utworzyła odlewnię w wiosce Fresnoy-le-Grand, około dwie godziny drogi na północ od Paryża. Nasza fabryka stoi na skrzyżowaniu szlaków transportowych, co ułatwia pozyskiwanie żelaza, koksu i piasku potrzebnych do produkcji.
Image without a name
Image without a name
Pierwszy kolor emalii Desaeghera i Aubecqa, Płomienny, inspirowany ognistą pomarańczową barwą roztopionego żeliwa wewnątrz form odlewniczych, stał się naszą rozpoznawalną barwą. 
Image without a name
Image without a name

Opływowość symbolem nowej ery

Image without a name
Raymond Loewy posiadał wiele przydomków, był znany jako „Człowiek, który kształtował Amerykę”, „Ojciec racjonalizacji” i „Ojciec wzornictwa przemysłowego”. Ale niewiele osób wie o jego związku z naszymi kultowymi naczyniami kuchennymi. Loewy, oficjalny projektant naszej Coquelle z 1958 r., zmienił całkowicie oblicze okrągłej brytafanny Le Creuset, aby odwołać się do powojennych upodobań minimalistycznego wzornictwa.łą zapiekankę Le Creuset, aby odwołać się do powojennych upodobań minimalistycznego wzornictwa.
Nasze kolory

I wszystko było żółte

Kolor, który urzekł serce gwiazdy…
Image without a name

W latach 60. XX wieku miała miejsce premiera kolekcji Le Creuset Elysee Yellow, podziwiana przez tysiące, w tym samą Marylin Monroe.

Później w 1999 roku kolekcja Marylin Monroe została sprzedana na aukcji w domu aukcyjnym Christie’s w Nowym Jorku za niewiarygodną cenę 25 300 dolarów! W tym samym czasie pojawiły się nowe kolory, w tym nowy odcień niebieskiego zainspirowany tym razem przez Elizabeth David, która zasłynęła z popularyzowania kuchni śródziemnomorskiej w Wielkiej Brytanii. W swoim specjalistycznym sklepie z naczyniami do gotowania w Londynie zgromadziła dużą gamę produktów Le Creuset, przyczyniając się do stworzenia skojarzenia Le Creuset z dobrym jedzeniem.
Image without a name
Tworzenie ikon wzornictwa

Pokolenia smaku

Dzisiejsze naczynia kuchenne to dziedzictwo dla przyszłych pokoleń.
Image without a name
Nasze żeliwne brytfanny, współczesny klasyk, są produktem niemal stuletniego udoskonalania. Przechodząc z pokolenia na pokolenie, z wiekiem stają się coraz lepsze.