Pieczone jaja w cieście filo

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Pieczone jaja w cieście filo
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g rozmrożonych arkuszy ciasta filo
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 12 krojonych kawałków boczku
  • Świeża bazylia do dekoracji
  • 6 jaj od kur z wolnego wybiegu
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
  • 2
    Połóż jeden arkusz na czystej powierzchni i posmaruj go oliwą z oliwek. Ułóż kolejny arkusz na wierzchu i powtarzaj tę czynność aż do wykorzystania wszystkich arkuszy.
  • 3
    Pokrój warstwę na 6 kwadratów. Wyłóż każdą mini cocotte Le Creuset jednym kwadratem warstw filo. Wciśnij filo do mini cocotte
  • 4
    Umieść mini cocotte na blasze do pieczenia. Rozbij po jednym jajku na każdej mini cocotte. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Piecz przez 20 minut lub nieco dłużej, jeśli jajko ma być bardziej wysmażone.
  • 5
    W międzyczasie usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Jajka podawaj ze świeżymi ziołami, serem feta, suszonymi pomidorami, szparagami lub smażonymi pieczarkami.