
Główne SKŁADNIKI
- Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Udziec jagnięcy:
- 1,5 kg udźca jagnięcego bez kości
- 50 g tartego parmezanu
- 700 g małych ziemniaków
- Sól
- 6 główek kopru włoskiego, z usuniętymi wierzchołkami, pokrojonych na ćwiartki (zachowaj liście do dekoracji)
- 30 g (2 łyżki) masła
- Oliwa z oliwek
- 4 gałązki tymianku
Nadzienie:
- 320 g kiełbasy / mięsa z 4 kiełbas wieprzowych
- 1⁄2 szklanki bułki tartej
- 2 szalotki pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 gałązki szałwii, posiekane
- 20 g pistacji, pieczonych i posiekanych
- Oliwa z oliwek
- Sól i czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować farsz, umieść szalotki i czosnek w rondlu skropionym oliwą z oliwek i smaż na małym ogniu, aż zmiękną. Dodaj szałwię i przyrządzaj aż do uzyskania zapachu. Odstaw do ostygnięcia.
-
2Umieść bułkę tartą w misce i dodaj odrobinę wody, aby ją nawodnić. Umieść mięso kiełbasy w dużej misce i dodaj ostudzoną mieszankę szalotki, pistacje i bułkę tartą. Dobrze wymieszaj, aby dobrze połączyć i dobrze dopraw. Ułóż jagnięcinę na desce, skórą w dół i umieść farsz w środku. Zwiń jagnięcinę mocno do góry. Zabezpiecz sznurkiem i szczelnie zawiń w folię spożywczą. Schładzaj się przez noc.
-
3Następnego dnia ugotuj młode ziemniaki, a po ugotowaniu wyjmij je z wrzącej wody, ostudź i odstaw na bok.
-
4Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C
-
5Wyjmij jagnięcinę z lodówki i rozpakuj ją. Rozgrzej dużą patelnię z oliwą z oliwek i przyrumieniaj jagnięcinę, aż stanie się złocista.
-
6Rozgnieć ziemniaki rękami i umieść je w brytfannie Le Creuset 3-ply ze stali nierdzewnej 35 cm, posyp startym parmezanem, dopraw i wymieszaj.
-
7Ułóż przyrumienioną jagnięcinę na ziemniakach i przykryj folią aluminiową. Piecz przez 40 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 20 minut.
-
8Gdy jagnięcina się piecze, podlewaj ją sokami w przerwach między pieczeniem i przygotuj koper włoski.
-
9Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i skrop oliwą z oliwek, dodaj masło i kilka gałązek tymianku i powoli karmelizuj koper włoski, aż będzie miękki i złoty. Przypraw w trakcie. Odstaw do podgrzania tuż przed podaniem.
-
10Wyjmij jagnięcinę z brytfanny i pozwól jej odpocząć podczas pieczenia ziemniaków przez kolejne 10 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
-
11Pokrój jagnięcinę na plastry i podawaj z pieczonymi ziemniakami i karmelizowanym koprem włoskim. Skrop sokami z pieczenia jagnięciny. Podawaj z pieczoną marchewką i sałatką z rukoli z parmezanem.