Rolowany udziec jagnięcy bez kości

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Rolowany udziec jagnięcy bez kości
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Udziec jagnięcy:
  • 1,5 kg udźca jagnięcego bez kości
  • 50 g tartego parmezanu
  • 700 g małych ziemniaków
  • Sól
  • 6 główek kopru włoskiego, z usuniętymi wierzchołkami, pokrojonych na ćwiartki (zachowaj liście do dekoracji)
  • 30 g (2 łyżki) masła
  • Oliwa z oliwek
  • 4 gałązki tymianku
Nadzienie:
  • 320 g kiełbasy / mięsa z 4 kiełbas wieprzowych
  • 1⁄2 szklanki bułki tartej
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 gałązki szałwii, posiekane
  • 20 g pistacji, pieczonych i posiekanych
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować farsz, umieść szalotki i czosnek w rondlu skropionym oliwą z oliwek i smaż na małym ogniu, aż zmiękną. Dodaj szałwię i przyrządzaj aż do uzyskania zapachu. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2
    Umieść bułkę tartą w misce i dodaj odrobinę wody, aby ją nawodnić. Umieść mięso kiełbasy w dużej misce i dodaj ostudzoną mieszankę szalotki, pistacje i bułkę tartą. Dobrze wymieszaj, aby dobrze połączyć i dobrze dopraw. Ułóż jagnięcinę na desce, skórą w dół i umieść farsz w środku. Zwiń jagnięcinę mocno do góry. Zabezpiecz sznurkiem i szczelnie zawiń w folię spożywczą. Schładzaj się przez noc.
  • 3
    Następnego dnia ugotuj młode ziemniaki, a po ugotowaniu wyjmij je z wrzącej wody, ostudź i odstaw na bok.
  • 4
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C
  • 5
    Wyjmij jagnięcinę z lodówki i rozpakuj ją. Rozgrzej dużą patelnię z oliwą z oliwek i przyrumieniaj jagnięcinę, aż stanie się złocista.
  • 6
    Rozgnieć ziemniaki rękami i umieść je w brytfannie Le Creuset 3-ply ze stali nierdzewnej 35 cm, posyp startym parmezanem, dopraw i wymieszaj.
  • 7
    Ułóż przyrumienioną jagnięcinę na ziemniakach i przykryj folią aluminiową. Piecz przez 40 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 20 minut.
  • 8
    Gdy jagnięcina się piecze, podlewaj ją sokami w przerwach między pieczeniem i przygotuj koper włoski.
  • 9
    Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i skrop oliwą z oliwek, dodaj masło i kilka gałązek tymianku i powoli karmelizuj koper włoski, aż będzie miękki i złoty. Przypraw w trakcie. Odstaw do podgrzania tuż przed podaniem.
  • 10
    Wyjmij jagnięcinę z brytfanny i pozwól jej odpocząć podczas pieczenia ziemniaków przez kolejne 10 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  • 11
    Pokrój jagnięcinę na plastry i podawaj z pieczonymi ziemniakami i karmelizowanym koprem włoskim. Skrop sokami z pieczenia jagnięciny. Podawaj z pieczoną marchewką i sałatką z rukoli z parmezanem.