- Nabiał
Składniki
- 1,5 litra mleka
- 250 g ryżu
- szczypta soli
- cynamon
- masło
-
Przygotowanie
-
1Doprowadzić mleko do wrzenia w żeliwnej brytfannie. Uważaj, aby powoli podgrzewać mleko, w przeciwnym razie łatwo się spali.
-
2Dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając.
-
3Brytfanne odstawić z kuchenki, nałożyć na nią pokrywkę i owinąć wokół niej duży, gruby ręcznik. Umieścić garnek w łóżku i przykryć kołdrą. Odstawiamy ryż na kilka godzin, aż osiągnie pożądaną miękką konsystencję.
-
4Przed podaniem ponownie zagotować i dodać sól, jeśli chcesz. W razie potrzeby dodać trochę więcej mleka. Pudding ryżowy podawać w małych miseczkach posypanych cynamonem i odrobiną masła na środku.