- Mąka
Składniki
- 1 l rosołu z kury
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki kukurydzianej
- opcjonalnie 100 g słoniny pokrojonej w cienkie paski
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej kolendry
- według uznania sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
- Topping:
- 2 łyżeczki pasty harissa
- 100 g twarogu
- kapary
-
Przygotowanie
-
1Rosół z kury z dodatkiem soli doprowadzić w garnku do wrzenia. Dodać mąkę kukurydzianą, stale mieszając. Rosół powinien zawrzeć. Następnie pozostawić go przez ok. 20 min. pod przykryciem na najniższej temperaturze. Należy przy tym często mieszać warząchwią, aby kaszka nie przywarła do dna garnka.
-
2Paski słoniny podsmażyć na dużej patelni aż staną się chrupkie, następnie wyjąć je i odłożyć. W tym samym tłuszczu podsmażyć przez ok. 3-4 min. cebulę i czosnek w kostkach. Dodać zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Mieszankę ziół i cebuli oraz paski słoniny podłożyć pod kleik kukurydziany. Formy posmarować tłuszczem.
-
3Rozprowadzić kleik kukurydziany równomiernie na formie do tarty i mocno docisnąć. Wyjąć tarty kukurydziane z formy i smażyć je na patelni Le Creuset z powłoką nieprzywierającą przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się chrupiące. Wymieszać pastę harissa z twarogiem i podawać z kaparami na ciastku.