- Wieprzowina & Warzywa
Składniki
- 12 do 14 cienkich plasterków boczku
- 75 g musztardy Dijon
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 łyżki świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku, podzielone
- 2 małe filety wieprzowe, usuń ścięgna (150-180g na osobę)
- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
- 1 łyżeczka przyprawy do owoców morza
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 1 mały kabaczek pokrojony w półkola
- 125 g świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy
- 125 g okry, pokrojonej na ukos
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 10 małych pomidorów, pokrojonych wzdłuż
- 1 mała czerwona papryka
- Opcjonalnie 1 łyżka niesolonego masła
- 2 łyżki świeżej bazylii, szyfonada
- Sól i pieprz do smaku
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200.
-
2Smażyć boczek w Garnku Profesjonalnym Gourmet, aż zacznie się rumienić, ale nadal będzie elastyczny. Ułóżyć paski boczku na papierze kuchennym.
-
3W małej misce wymiesza musztardę, brązowy cukier, tymianek i 1 ząbek czosnku.
-
4Obtocz dwa kawałki fileta w mieszance musztardy. Upewnić się, że masa jest równomiernie rozłożona.
-
5Owinąć paski boczku wokół filetów. Aby zabezpieczyć boczek, można go przymocować wykałaczkami.
-
6Zawinięte kawałki fileta włożyć do garnka i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15-20 minut. Dla pewnościć umieść termometr do mięsa w najgrubszej części fileta i piec, aż osiągnie 58-60 °.
-
7Wyjąć kawałki fileta z piekarnika i umieścić je na płycie kuchennej wyłożonej folią aluminiową.
-
8Pozostawić garnek do ostygnięcia przez około 5 minut.
-
9Następnie dodać czerwoną cebulę i gotować przez ok. 5 minut. Dodać resztę czosnku i przypraw do owoców morza i gotować przez około 30 sekund.
-
10Teraz dodać dynię, kukurydzę, okrę i rosół z kurczaka i gotować przez około 5 minut z zamkniętą pokrywką. Dodać pomidory i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut bez pokrywki.
-
11Wyłączyć ogień i dodać masło i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.