Arrabbiata z faszerowanym conchiglioni

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Arrabbiata z faszerowanym conchiglioni
Idealne danie w trakcie tygodnia, jak i na niedzielną kolację. To świeże danie zachwyca pełnią smaków oraz świeżością i idealnie smakuje z chrupiącą bagietką.
Główne SKŁADNIKI
  • Ser
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Oliwa z oliwek
  • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
  • 2–3 zielone papryczki chili, posiekane (zależnie od preferowanej ostrości)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 3 puszki pomidorów koktajlowych, 400 g każda
  • 15 ml cukru
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 250 g makaronu conchiglioni, ugotowanego
NADZIENIE
  • 125 g miękkiego sera ricotta
  • 125 g serka śmietankowego / crème fraiche
  • Skórka z 2 cytryn
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 400 g posiekanej botwiny, podgotowanej
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 100 g tartego parmezanu
  • Przygotowanie

  • 1
    Umieść patelnię Le Creuset o średnicy 28 cm na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Dodaj chili i czosnek. Podsmażaj, aż uwolnią aromat.
  • 2
    Następnie dodaj sos pomidorowy, pomidory w puszce oraz cukier i gotuj kolejne 2 minuty.
  • 3
    Wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez 40 minut. Przypraw do smaku.
  • 4
    W międzyczasie ugotuj makaron al dente, odcedź i odstaw.
  • 5
    Wymieszaj składniki na farsz do makaronu. Napełnij makaron farszem. Sprawdź, czy sos trzeba przyprawić. Przełóż faszerowany makaron do sosu i posyp startym parmezanem. Gotuj jeszcze 5–10 minut, aż makaron i farsz będą gorące. Podawaj z chrupiącą bagietką, świeżą zieloną sałatką i startym parmezanem.