- Ser
Składniki
- Oliwa z oliwek
- 1 czerwona papryczka chili, posiekana
- 2–3 zielone papryczki chili, posiekane (zależnie od preferowanej ostrości)
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 3 puszki pomidorów koktajlowych, 400 g każda
- 15 ml cukru
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 250 g makaronu conchiglioni, ugotowanego
- 125 g miękkiego sera ricotta
- 125 g serka śmietankowego / crème fraiche
- Skórka z 2 cytryn
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400 g posiekanej botwiny, podgotowanej
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 100 g tartego parmezanu
-
Przygotowanie
-
1Umieść patelnię Le Creuset o średnicy 28 cm na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Dodaj chili i czosnek. Podsmażaj, aż uwolnią aromat.
-
2Następnie dodaj sos pomidorowy, pomidory w puszce oraz cukier i gotuj kolejne 2 minuty.
-
3Wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez 40 minut. Przypraw do smaku.
-
4W międzyczasie ugotuj makaron al dente, odcedź i odstaw.
-
5Wymieszaj składniki na farsz do makaronu. Napełnij makaron farszem. Sprawdź, czy sos trzeba przyprawić. Przełóż faszerowany makaron do sosu i posyp startym parmezanem. Gotuj jeszcze 5–10 minut, aż makaron i farsz będą gorące. Podawaj z chrupiącą bagietką, świeżą zieloną sałatką i startym parmezanem.