Babeczki friands w kształcie serc z malinami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Powyżej 1 godziny Powyżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Babeczki friands w kształcie serc z malinami
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 115 g cukru pudru + cukier puder do posypania
  • 30 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • skórka ½ cytryny
  • 3 duże białka jaj
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 115 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 100 g świeżych malin
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termoobieg: 160 ° C, kuchenka gazowa: 4).
  • 2
    Cukier puder i mąkę przesiać do średniej wielkości miski, aby usunąć wszelkie grudki. Następnie dodać zmielone migdały i skórkę z cytryny.
  • 3
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy migdałowej z wanilią i roztopionym masłem. Dodać składniki i dokładnie wymieszać z ⅔ malin.
  • 4
    Rozprowadzić masę równomiernie na 6 foremkach i przykryć pozostałymi malinami.
  • 5
    Babeczki piec na środkowym ruszcie nagrzanego piekarnika przez 20-25 minut lub do momentu, gdy górna warstwa babeczek ugnie się pod lekkim naciskiem.
  • 6
    Odstawić babeczki po wyjęciu z piekanika na kilka minut. Następnie wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
Opcja bezglutenowa: zamień mąkę na bezglutenową i użyj bezglutenowego cukru pudru.||Zamiast malin można użyć innych owoców, takich jak borówki, jeżyny lub małe plasterki dojrzałych owoców pestkowych, takich jak brzoskwinie czy morele.
 
 
Le Creuset