- Nabiał
Składniki
- 120 ml mleka pełnotłustego
- 150 g masła, posiekanego
- 5 ml aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 100 g różowej czekolady (ewentualnie zastąpić białą czekoladą)
- 120 g drobnego cukru
- 2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
- Różowy barwnik spożywczy – według preferencji
- 180 g maki z dodatkiem proszku do pieczenia
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
2Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia na 6 serc Le Creuset.
-
3Podgrzej mleko do temperatury wrzenia z masłem, aromatem waniliowym i solą w garnku średniej wielkości Le Creuset. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
-
4Przy użyciu miksera utrzyj drobny cukier z jajami, aż masa nabierze gęstości i jasnego koloru. Zajmie to około 5 minut.
-
5Stopniowo wlewaj do jasnej masy mleko z czekoladą, cały czas mieszając, aby jaja się nie ugotowały. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, dodaj barwnik spożywczy według preferencji. W następnej kolejności przesiej mąkę i wymieszaj z pozostałą masą.
-
6Wysmarowane tłuszczem foremki napełnij masą do 2/3 wysokości. Piecz przez ok. 15–17 minut.
-
7Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie odwróć ją do góry nogami na kratkę do studzenia ciasta i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Powtórz te czynności z pozostałą masą.