Babeczki w kształcie serduszek

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
+10 +10
Babeczki w kształcie serduszek
Różowa czekolada nadaje posmak białej czekolady z nutą jagodową bez obciążania ciasta, dzięki czemu babeczki wychodzą bez zakalca i są lekkie oraz puszyste.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 120 ml mleka pełnotłustego
  • 150 g masła, posiekanego
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g różowej czekolady (ewentualnie zastąpić białą czekoladą)
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • Różowy barwnik spożywczy – według preferencji
  • 180 g maki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia na 6 serc Le Creuset.
  • 3
    Podgrzej mleko do temperatury wrzenia z masłem, aromatem waniliowym i solą w garnku średniej wielkości Le Creuset. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
  • 4
    Przy użyciu miksera utrzyj drobny cukier z jajami, aż masa nabierze gęstości i jasnego koloru. Zajmie to około 5 minut.
  • 5
    Stopniowo wlewaj do jasnej masy mleko z czekoladą, cały czas mieszając, aby jaja się nie ugotowały. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, dodaj barwnik spożywczy według preferencji. W następnej kolejności przesiej mąkę i wymieszaj z pozostałą masą.
  • 6
    Wysmarowane tłuszczem foremki napełnij masą do 2/3 wysokości. Piecz przez ok. 15–17 minut.
  • 7
    Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie odwróć ją do góry nogami na kratkę do studzenia ciasta i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Powtórz te czynności z pozostałą masą.