- Warzywa
Składniki
- 2–3 średnie bakłażany, grubo pokrojone
- 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 3 ząbki czosnku, nieobrane
- 1 łyżka (15 ml) uprażonego mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
- Sok i skórka z 1 cytryny
- 100 g miękkiej, rozdrobnionej fety
- 80 g marynowanej czerwonej cebuli, do podania
- Natka pietruszki i mięta, posiekane, do podania
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
2Umieść pokrojone bakłażany w misce i dokładnie wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Ułóż w jedną warstwę, dodając całe ząbki czosnku, w klasycznej formie do zapiekania Le Creuset o średnicy 32 cm.
-
3Włóż do piekarnika na 15 minut, po czym obróć bakłażana i piecz przez kolejne 10–15 minut. Wyjmij z piekarnika. Bakłażany są gotowe, jeśli są kruche i zazłocone z obu stron. Wyjmij z dania miękki, upieczony czosnek, obierz, umieść w misce i rozgnieć widelcem z kminem rzymskim, pozostałą oliwą, przyprawami oraz skórką i sokiem z cytryny do smaku.
-
4Przed podaniem skrop bakłażany, posyp pokruszoną fetą, czerwoną marynowaną cebulą i świeżo posiekanymi ziołami.
-
5Aby szybko zrobić marynowaną czerwoną cebulę, przez 10 sekund ugniataj rękami pokrojoną cebulę w misce z dodatkiem soku z połowy cytryny i dużej szczypty soli.
-
6Wskazówka szefa kuchni: Do blendera wlej odrobinę wody i dodaj 30 g różnych ziół z winegretem kminkowym, aby uzyskać dressing o intensywnie zielonym kolorze.