Biszkopt z gruszką, melasą i imbirem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Biszkopt z gruszką, melasą i imbirem
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na syrop imbirowy:
  • 100 g masła
  • 550 g syropu z buraków cukrowych
  • 150 ml syropu imbirowego
  • 200 g świeżej bułki tartej
Na biszkopt:
  • 500 g masła
  • 500 g brązowego cukru
  • 6 kuleczek imbiru, drobno tartych lub posiekanych
  • 500 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 1 łyżka mleka
  • 5 twardych obranych gruszek
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 190 ° C
  • 2
    Powoli rozpuszczać masło, syrop buraczany i syrop imbirowy na patelni na średnim ogniu. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i cukier, zamieszać i odstawić na 5 minut.
  • 3
    Nasmarować brytfannę masłem, a następnie łyżką bułki tartej. Odłożyć na bok.
  • 4
    Oddzielić żółtka od białka. Wymieszać żółtka z cukrem do gęstej piany.
  • 5
    Dodać mąkę i proszek do pieczenia do miski i wymieszać.
  • 6
    Wymieszać powoli obie masy do gęstej konsystencji.
  • 7
    Ubijać białka jajka ze szczyptą soli, do czasu aż staną się sztywne, następnie dodać do masy.
  • 8
    Ostrożnie wlać ciasto do brytfanny.
  • 9
    Gruszki pokroić w plastry o grubości 1 cm. Ostrożnie ułożyć plastry gruszki na cieście, aby zanurzyły się możliwie jak najmniej.
  • 10
    Włożyć do piekarnika i piec przez 60–75 minut, aż biszkopt stanie się złotobrązowy. Jeśli wierzchnia warstwa zbyt szybko zbrązowieje, przykryć ciasto folią aluminiową i kontynuować pieczenie.
  • 11
    Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut. Następnie posypać odrobiną cukru pudru i podawać z sosem waniliowym, bitą śmietaną lub lodami.
  • 12
      Uwagi szefa kuchni: Biszkopt można przygotować również bez owoców.