- Mąka
Składniki
- 100 g masła
- 550 g syropu z buraków cukrowych
- 150 ml syropu imbirowego
- 200 g świeżej bułki tartej
- 500 g masła
- 500 g brązowego cukru
- 6 kuleczek imbiru, drobno tartych lub posiekanych
- 500 g mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 1 łyżka mleka
- 5 twardych obranych gruszek
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 190 ° C
-
2Powoli rozpuszczać masło, syrop buraczany i syrop imbirowy na patelni na średnim ogniu. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i cukier, zamieszać i odstawić na 5 minut.
-
3Nasmarować brytfannę masłem, a następnie łyżką bułki tartej. Odłożyć na bok.
-
4Oddzielić żółtka od białka. Wymieszać żółtka z cukrem do gęstej piany.
-
5Dodać mąkę i proszek do pieczenia do miski i wymieszać.
-
6Wymieszać powoli obie masy do gęstej konsystencji.
-
7Ubijać białka jajka ze szczyptą soli, do czasu aż staną się sztywne, następnie dodać do masy.
-
8Ostrożnie wlać ciasto do brytfanny.
-
9Gruszki pokroić w plastry o grubości 1 cm. Ostrożnie ułożyć plastry gruszki na cieście, aby zanurzyły się możliwie jak najmniej.
-
10Włożyć do piekarnika i piec przez 60–75 minut, aż biszkopt stanie się złotobrązowy. Jeśli wierzchnia warstwa zbyt szybko zbrązowieje, przykryć ciasto folią aluminiową i kontynuować pieczenie.
-
11Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut. Następnie posypać odrobiną cukru pudru i podawać z sosem waniliowym, bitą śmietaną lub lodami.
-
12Uwagi szefa kuchni: Biszkopt można przygotować również bez owoców.