Bouillabaisse

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Bouillabaisse
A Provençal classic, this hearty seafood soup is simple to prepare yet full of flavour.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO BOUILLABAISSE:
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 12 małży lub sercówek
  • 500 ml wywaru rybnego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała główka kopru włoskiego, pokrojona wzdłuż w paski
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 bukiet przypraw przygotowany z 2 liści laurowych, 2 świeżych gałązek tymianku i kilku zielonych liści kopru włoskiego
  • 1 duża szczypta nitek szafranu
  • 1x pasek skórki pomarańczowej o szerokości 5 cm
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w grube plastry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 800 g mieszanki ryb
  • 4 krewetki królewskie bez główek i skorupek
  • ½ pęczka pietruszki płaskolistnej, posiekanej
  • kromki bagietki, opiekane i posmarowane czosnkiem, na porcję
DO ROUILLE:
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • Przygotowanie

  • 1
    Dla rouille, wymieszać majonez i pastę harissa, a następnie odstawić.
  • 2
    Aby rozpocząć przygotowanie Bouillabaisse, wlać białe wino do brytfanny i doprowadzić do wrzenia, dodać małże i gotować pod przykryciem przez 4-5 minut, aż małże się otworzą.
  • 3
    Wyrzuć wszystkie nieotwarte małże, odłożyć małże na bok, a wywar z małży przelać przez sito do wywaru rybnego. Umyć brytfannę.
  • 4
    Rozgrzać oliwę z oliwek w czystej brytfannie. Dodać cebulę, czosnek i koper włoski i smażyć do osiągnięcia miękkości przez około 10 minut, nie dopuszczając do zbrązowienia warzyw. Dodać kostki pomidorowe, koncentrat pomidorowy, bukiet przypraw, szafran i skórkę pomarańczową, wymieszać wszystko razem i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
  • 5
    Po ugotowaniu, dodać wywar rybny i plastry ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić wszystko do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 6
    Wykorzystać twardsze gatunki ryb, które dłużej się gotują, a także krewetki i dodać je do zupy. Następnie dodać resztę ryby. Zostawić kawałki ryby w gotującej się zupie przez około 3-5 minut, do ich ugotowania.
  • 7
    Na koniec, włożyć małże do zupy, aby je podgrzać.
  • 8
    Posypać bouillabaisse posiekaną pietruszką i podawać z rouille oraz opiekanymi kromkami bagietki.
  • 9
    Do bouillabaisse proponujemy następujące ryby: barwenę, kurka, halibuta, żabnicę, morszczuka, piotrosza oraz wszelkie skorupiaki, takie jak kraby, krewetki i kałamarnice.