Bożonarodzeniowe cannelé o smaku pomarańczowej panna cotty z czekoladą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Bożonarodzeniowe cannelé o smaku pomarańczowej panna cotty z czekoladą
Cannelé inspirowane świętami wniesie radość Bożego Narodzenia na Twój talerz. Ta wyrazista pomarańczowa panna cotta podawana z roztopioną gorzką czekoladą i marmoladą pomarańczową to deser, który najlepiej smakuje serwowany z mocnym espresso podczas bożonarodzeniowej kolacji.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

PANNA COTTA
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 60 g cukru
  • 6 listków żelatyny
  • Skórka z 2 pomarańczy
  • 200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
POSYPKA
  • 100 g marmolady pomarańczowej
  • Przygotowanie

  • 1
    Panna cotta: Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
  • 2
    Gotuj śmietanę z cukrem i skórką z pomarańczy na wolnym ogniu w rondlu średniej wielkości.
  • 3
    Dodaj uprzednio namoczoną i odcedzoną żelatynę do mieszaniny ze śmietaną (1 listek żelatyny na 100 g śmietany). Natłuść formę do cannelé Le Creuset. Wlej do foremek miksturę (o temperaturze pokojowej), dodaj 8 g marmolady pomarańczowej i pozostaw na noc do zamarznięcia.
  • 4
    Roztop gorzką czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą.
  • 5
    Przy pomocy czubka noża do masła delikatnie wyjmij z formy cannelé z panna cotty.
  • 6
    Przed podaniem udekoruj roztopioną czekoladą i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby czekolada stężała.