- Nabiał
Składniki
- 600 ml śmietany kremówki
- 60 g cukru
- 6 listków żelatyny
- Skórka z 2 pomarańczy
- 200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
- 100 g marmolady pomarańczowej
-
Przygotowanie
-
1Panna cotta: Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
-
2Gotuj śmietanę z cukrem i skórką z pomarańczy na wolnym ogniu w rondlu średniej wielkości.
-
3Dodaj uprzednio namoczoną i odcedzoną żelatynę do mieszaniny ze śmietaną (1 listek żelatyny na 100 g śmietany). Natłuść formę do cannelé Le Creuset. Wlej do foremek miksturę (o temperaturze pokojowej), dodaj 8 g marmolady pomarańczowej i pozostaw na noc do zamarznięcia.
-
4Roztop gorzką czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą.
-
5Przy pomocy czubka noża do masła delikatnie wyjmij z formy cannelé z panna cotty.
-
6Przed podaniem udekoruj roztopioną czekoladą i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby czekolada stężała.