Składniki
- 1 seler korzeniowy średniej wielkości
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki
- 4 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
- 4 liście laurowe
- ½ pęczek świeżego tymianku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 średniej wielkości pory, umyte i pokrojone w krążki o grubości ok. 1 cm
- 1 puszka fasoli cannellini (ok. 400 g masy po odsączeniu)
- 75 g makaronu Orzo
- 1 pęczek pietruszki, drobno posiekana
- sól
- świeżo zmielony pieprz
-
Przygotowanie
-
1Seler obrać nożem na dużej desce i pokroić w kostkę 3-4 cm.
-
2Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu i smażyć cebulę i czosnek razem z odrobiną soli i pieprzu przez około 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
-
3Następnie dodać seler, liście laurowe i tymianek i smażyć wszystko jeszcze przez 10 minut, mieszając.
-
4Wlać bulion warzywny i dodać por oraz fasolę. Dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 25-30 minut. Wymieszać raz lub dwa razy.
-
5Pod koniec gotowania makaron orzo można wymieszać. Gotować na małym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 20 minut. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody lub bulionu warzywnego.
-
6Zdjąć pokrywkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem odstawić na około 10 minut, aby w pełni rozwinął się smak.
-
7Sałatka z zielonych liści i trochę startego twardego sera, np. parmezan, dopełnij ten wegetariański gulasz.
-
8Wskazówki:
-
9Makaron Orzoo nie jest dużo większy niż ziarna ryżu. Sprawiaja on, że gulasz jest pożywny, ale też trochę ziarnisty. Jeśli ci się to nie podoba, możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu zamiast makaronu orzo.