Gulasz z selera z białą fasolą i makaronem orzo

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godzinyPoniżej 1 godziny Poniżej 1 godzinyPoniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Gulasz z selera z białą fasolą i makaronem orzo
Pomimo sękatego wyglądu seler jest popularnym, smacznym i bardzo łatwym w obróbce warzywem. Jego smak jest słodko-orzechowy. Seler korzeniowy sprawia, że ten jesienny gulasz to prawdziwa uczta.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 seler korzeniowy średniej wielkości
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki
  • 4 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
  • 4 liście laurowe
  • ½ pęczek świeżego tymianku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 średniej wielkości pory, umyte i pokrojone w krążki o grubości ok. 1 cm
  • 1 puszka fasoli cannellini (ok. 400 g masy po odsączeniu)
  • 75 g makaronu Orzo
  • 1 pęczek pietruszki, drobno posiekana
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Seler obrać nożem na dużej desce i pokroić w kostkę 3-4 cm.
  • 2
    Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu i smażyć cebulę i czosnek razem z odrobiną soli i pieprzu przez około 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3
    Następnie dodać seler, liście laurowe i tymianek i smażyć wszystko jeszcze przez 10 minut, mieszając.
  • 4
    Wlać bulion warzywny i dodać por oraz fasolę. Dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 25-30 minut. Wymieszać raz lub dwa razy.
  • 5
    Pod koniec gotowania makaron orzo można wymieszać. Gotować na małym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 20 minut. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody lub bulionu warzywnego.
  • 6
    Zdjąć pokrywkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem odstawić na około 10 minut, aby w pełni rozwinął się smak.
  • 7
    Sałatka z zielonych liści i trochę startego twardego sera, np. parmezan, dopełnij ten wegetariański gulasz.
  • 8
    Wskazówki:
  • 9
    Makaron Orzoo nie jest dużo większy niż ziarna ryżu. Sprawiaja on, że gulasz jest pożywny, ale też trochę ziarnisty. Jeśli ci się to nie podoba, możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu zamiast makaronu orzo.