Tarta jabłkowo-cytrynowa

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Tarta jabłkowo-cytrynowa
Jeśli połączysz smak jabłek ze smakiem cytryny, otrzymasz wyjątkową nutę smaku. Aromat świeżego tymianku doskonale komponuje się z jabłkami i nadaje całości wyjątkowy smak. Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło z odrobiną śmietanki. Ale również zjedzone następnego ranka na śniadanie przy filiżance gorącej kawy.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 duże jabłko Bramley (ok. 400g), obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
  • 1 sok z 1 cytryny
  • 1 skórka z ½ cytryny
  • 1 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1 100 g brązowego cukru pudru
  • 1 4-6 jabłek stołowych, obranych, bez pestek i pokrojonych w cienkie plasterki
Na ciasto francuskie:
  • 1 300 g mąki plus trochę więcej
  • 1 150 g masła, schłodzone i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 duża szczypta soli
  • 1 około. 100 ml wody z lodem / wody z kostkami lodu
Na mieszanke Frangipan:
  • 1 75 g miękkiego masła
  • 1 75 g brązowego cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 2 jajka, ubite
  • 1 75 g mielonych migdałów
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw przygotowuje się ciasto francuskie. W misce wymieszać zimne masło z mąką i solą. Następnie dodać tyle samo zimnej wody, aby ciasto było pełne dużych kawałków masła.
  • 2
    Ciasto rozwałkować na dobrze posypanej mąką powierzchni w prostokąt o grubości około 1 cm. Zawsze w jednym kierunku, od ciała.
  • 3
    Złożyć dwa krótkie końce do wewnątrz, tak aby zachodziły na siebie. Obrócić ciasto o ćwierć obrotu i powtórzyć rozwałkowanie, składanie i obracanie, jak opisano powyżej, jeszcze 3 razy.
  • 4
    Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć je z lodówki i powtórzyć trzykrotnie opisany powyżej proces składania. Zawinąć ponownie w folię i włożyć do lodówki.
  • 5
    Następnie włożyć na patelnię jabłko Bramley, skórkę z cytryny, tymianek, 75 g cukru i łyżkę wody. Dusić na małym ogniu z zamkniętą pokrywką. Regularnie mieszać, aż jabłka będą miękkie i rozpadną się na puree. Trwa to około 25-30 minut. Następnie przełożyć jabłka do miski, ostudzić trochę i wstawić do lodówki.
  • 6
    Aby uzyskać masę frangipane, wymieszać zmiękczone masło, cukier puder i szczyptę soli, aż się spienią. Następnie dodać jajka i zmielone migdały i dobrze wymieszać.
  • 7
    Rozgrzać piekarnik do 190 ° C.
  • 8
    Ciasto francuskie o grubości 4-5 mm rozwałkować na dobrze posypanej mąką powierzchni. Rozłożyć ciasto w nieprzywierającej brytfannie o wymiarach 26 x 26 cm.
  • 9
    Rozłożyć mieszankę frangipane na cieście, jeśli to możliwe, do samego brzegu.
  • 10
    Rozłożyć schłodzony mus jabłkowy równomiernie na mieszance frangipane, prawie do krawędzi.
  • 11
    Następnie ułożyć plasterki jabłka na musie jabłkowym, tak aby lekko się nakładały.
  • 12
    Piec tartę w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i chrupiące, a jabłka miękkie i złocistobrązowe.
  • 13
    Tartę posypać odrobiną tymianku i przed podaniem odstawić na około 15-20 minut do ostygnięcia.
  • 14
    Wskazówki:
  • 15
    Kwadratowa aluminiowa brytfanna z nieprzywierającą powłoką 26 cm firmy Le Creuset jest idealna do tego rodzaju słodkiej tarty. Dzięki doskonałej nieprzywierającej powłoce ciasto jest cudownie chrupiące, a jednocześnie łatwe do wyjęcia z formy.
  • 16
    Jeśli nie masz czasu na przygotowanie świeżego ciasta francuskiego, możesz również skorzystać z gotowego ciasta francuskiego z supermarketu.
  • 17
    Zamiast kawałków jabłek na tarcie, dojrzałe gruszki lub śliwki dobrze komponują się z mieszanką frangipane i musem jabłkowym Bramley.