Składniki
- 1 duże jabłko Bramley (ok. 400g), obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
- 1 sok z 1 cytryny
- 1 skórka z ½ cytryny
- 1 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1 100 g brązowego cukru pudru
- 1 4-6 jabłek stołowych, obranych, bez pestek i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 300 g mąki plus trochę więcej
- 1 150 g masła, schłodzone i pokrojone w drobną kostkę
- 1 duża szczypta soli
- 1 około. 100 ml wody z lodem / wody z kostkami lodu
- 1 75 g miękkiego masła
- 1 75 g brązowego cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 2 jajka, ubite
- 1 75 g mielonych migdałów
-
Przygotowanie
-
1Najpierw przygotowuje się ciasto francuskie. W misce wymieszać zimne masło z mąką i solą. Następnie dodać tyle samo zimnej wody, aby ciasto było pełne dużych kawałków masła.
-
2Ciasto rozwałkować na dobrze posypanej mąką powierzchni w prostokąt o grubości około 1 cm. Zawsze w jednym kierunku, od ciała.
-
3Złożyć dwa krótkie końce do wewnątrz, tak aby zachodziły na siebie. Obrócić ciasto o ćwierć obrotu i powtórzyć rozwałkowanie, składanie i obracanie, jak opisano powyżej, jeszcze 3 razy.
-
4Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć je z lodówki i powtórzyć trzykrotnie opisany powyżej proces składania. Zawinąć ponownie w folię i włożyć do lodówki.
-
5Następnie włożyć na patelnię jabłko Bramley, skórkę z cytryny, tymianek, 75 g cukru i łyżkę wody. Dusić na małym ogniu z zamkniętą pokrywką. Regularnie mieszać, aż jabłka będą miękkie i rozpadną się na puree. Trwa to około 25-30 minut. Następnie przełożyć jabłka do miski, ostudzić trochę i wstawić do lodówki.
-
6Aby uzyskać masę frangipane, wymieszać zmiękczone masło, cukier puder i szczyptę soli, aż się spienią. Następnie dodać jajka i zmielone migdały i dobrze wymieszać.
-
7Rozgrzać piekarnik do 190 ° C.
-
8Ciasto francuskie o grubości 4-5 mm rozwałkować na dobrze posypanej mąką powierzchni. Rozłożyć ciasto w nieprzywierającej brytfannie o wymiarach 26 x 26 cm.
-
9Rozłożyć mieszankę frangipane na cieście, jeśli to możliwe, do samego brzegu.
-
10Rozłożyć schłodzony mus jabłkowy równomiernie na mieszance frangipane, prawie do krawędzi.
-
11Następnie ułożyć plasterki jabłka na musie jabłkowym, tak aby lekko się nakładały.
-
12Piec tartę w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i chrupiące, a jabłka miękkie i złocistobrązowe.
-
13Tartę posypać odrobiną tymianku i przed podaniem odstawić na około 15-20 minut do ostygnięcia.
-
14Wskazówki:
-
15Kwadratowa aluminiowa brytfanna z nieprzywierającą powłoką 26 cm firmy Le Creuset jest idealna do tego rodzaju słodkiej tarty. Dzięki doskonałej nieprzywierającej powłoce ciasto jest cudownie chrupiące, a jednocześnie łatwe do wyjęcia z formy.
-
16Jeśli nie masz czasu na przygotowanie świeżego ciasta francuskiego, możesz również skorzystać z gotowego ciasta francuskiego z supermarketu.
-
17Zamiast kawałków jabłek na tarcie, dojrzałe gruszki lub śliwki dobrze komponują się z mieszanką frangipane i musem jabłkowym Bramley.