- Czekolada
Składniki
- 500 g solonego masła w temperaturze pokojowej
- 800 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
- 30 g stopionej czekolady karmelowej
- 12 jajek kur z wolnego wybiegu, roztrzepanych
- 1 kg cukru trzcinowego
- 400 g mąki tortowej
- 80 g kakao w proszku
- 400 g jagód
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C.
-
2Roztop masło w rondlu, aż zacznie się rumienić i uwalniać orzechowy zapach. Wyłącz ogień i przenieś do miski. Dodaj czekoladę i ubijaj do roztopienia i wymieszania.
-
3W mikserze utrzyj jaja i cukier do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Wsyp mąkę i kakao w proszku, a następnie delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Gdy mieszanka będzie gotowa, powoli dodaj masę czekoladowo-maślaną, a następnie jagody.
-
4Wlej masę brownie do prostokątnej formy do pieczenia Le Creuset 33 cm. Nanieś karmel łyżką na całą powierzchnię, a następnie za pomocą tyłu łyżki polewaj czekoladę w różne strony po cieście, aby uzyskać efekt marmurkowy. Piecz przez 1 godzinę i 10 minut, aż będzie twarde w dotyku i pojawią się drobne pęknięcia na krawędziach. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce do studzenia ciasta. Pokrój na kwadraty i podawaj z dodatkowymi jagodami.