- Owoce
Składniki
- 60 g białek z dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
- 110 g jasnobrązowego cukru
- 2 ml białego octuwinnego
- 2 g mąki kukurydzianej
- 9 brzoskwiń lub nektarynek całych lub przepołowionych
- 750 ml musującegobiałego wina lub szampana
- 1 laska wanilii, nasiona wyskrobane
- Skórka z 1 cytryny
- 100 g brązowego cukru
- Crème fraiche lub gęsty, kremowy jogurt do podania
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 140°C/120°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 3 (piekarnik gazowy).
-
2Wyłóż dwie formy do pieczenia o średnicy 25 cm papierem do pieczenia.
-
3Za pomocą ręcznej ubijaczki lub miksera ubij białka do uzyskania piany. Powoli dodawaj cukier, po jednejłyżce stołowej naraz, ubijając na wysokich obrotach, aż dodasz cały cukier. Mieszaninamoże wydawać się lekko ziarnista ze względu na gruboziarnisty cukier brązowy. Następnie wlej i wymieszaj oceti mąkę kukurydzianą.
-
4Nałóż dużą łyżkę masy bezowej na wyłożone papierem do pieczenia formy, pamiętając o pozostawieniuodstępu pomiędzy każdą z nich. Piecz przez 90 minut. Pozostaw bezy w piekarniku, wyłącz go i zaczekaj ażcałkowicie wystygnie.
-
5Używając małego ostrego noża, zrób krzyżyk u dołu każdej brzoskwini, aby łatwo obrać ją zeskórki.
-
6Do okrągłej brytfanny żeliwnej Le Creuset o średnicy 20 cm dodaj wino musujące, wanilię, skórkę z cytryny ibrązowy cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, by rozpuść cukier.
-
7Następnie dodaj brzoskwinie i gotuj przez 8–10 minut lub do uzyskania kruchości. Wyjmij brzoskwinie z płynu do gotowania, umieść w formie i odstaw do lodówki.
-
8Pozostały płyn zredukuj do konsystencji lekkiego syropu. Po 20–30 minutach wyłącz ogieńi pozostaw do ostygnięcia.
-
9Polej brzoskwinie i podawaj z bezami z brązowym cukrem oraz ubitą śmietaną crème fraiche lubgęstym, kremowym jogurtem.