Buddha bowl ze smażonym kalafiorem z curry i dynią piżmową

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
1-2 1-2
Buddha bowl ze smażonym kalafiorem z curry i dynią piżmową
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 75 g sweet chili sauce
  • 2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego łagodnego curry
  • 1/2 łyżki stołowej sosu z chili
  • szczypta soli morskiej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 300 g „księżyców” z dyni piżmowej (opis „księżyców” patrz Wskazówki)
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • Dressing miętowo-jogurtowy:
  • 2 gałązki
  • świeżej mięty pozbawionej listków
  • odrobina soku z cytryny (raz wycisnąć)
  • 1 łyżeczka zgniecionego czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • Danie podawać z:
  • 75 g gotowanego ryżu brązowego
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 10 g posiekanej świeżej kolendry
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 °C (kuchenka gazowa: poziom 6, termoobieg 180 °C).
  • 2
    W dużej misce wymieszać na marynatę słodki sos chili, kurkumę, mielone curry, sos chili, sól, kilka kropel sou z cytryny i olej. Do marynaty dodać kalafior i dynię. Dobrze wymieszać. Następnie wyjąć za pomocą cedzaka i położyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut, aby kalafior i dynia zmiękły i zrumieniły się.
  • 3
    Ciecierzycę odcedzić i wymieszać z pozostałą marynatą. 10 minut przed końcem pieczenia położyć marynowaną ciecierzycę na blasze, aby była chrupiąca i rumiana. Jednocześnie obrócić kalafior i dynię.
  • 4
    W międzyczasie można przygotować dressing. W tym celu należy drobno posiekać miętę i razem z pozostałymi składnikami - z wyjątkiem przypraw - włożyć do miski. Wymieszać widelcem i doprawić.
  • 5
    Przed podaniem położyć szpinak po jednej stronie miski. Dodać gotowany ryż i obłożyć prażonym kalafiorem, dynią i ciecierzycą. Skropić dressingiem miętowo-jogurtowym i posypać grubo pokrojoną kolendrą.
 
Księżyce wycinać z bulwiastej części dyni piżmowej. W tym celu obrać dynię i odciąć spód. Następnie usunąć część u nasady i płaski koniec dyni, aby pozostała bulwiasta część. Dynię przekroić na pół i usunąć pestki. Ponownie przekroić na dwie części i pokroić w plastry o kształcie księżyca. Do przygotowania tego rodzaju „miski” można użyć dowolnych składników. Dynię piżmową można zastąpić batatami, a kalafior brokułem. Danie daje idealną okazję do wykorzystania resztek z warzyw.
 
 
Le Creuset