- Warzywa
Składniki
- 75 g sweet chili sauce
- 2 łyżeczki zmielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego łagodnego curry
- 1/2 łyżki stołowej sosu z chili
- szczypta soli morskiej
- 1 cytryna
- 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
- 500 g różyczek kalafiora
- 300 g „księżyców” z dyni piżmowej (opis „księżyców” patrz Wskazówki)
- 400 g ciecierzycy z puszki
- Dressing miętowo-jogurtowy:
- 2 gałązki
- świeżej mięty pozbawionej listków
- odrobina soku z cytryny (raz wycisnąć)
- 1 łyżeczka zgniecionego czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- Danie podawać z:
- 75 g gotowanego ryżu brązowego
- 50 g świeżego szpinaku
- 10 g posiekanej świeżej kolendry
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 °C (kuchenka gazowa: poziom 6, termoobieg 180 °C).
-
2W dużej misce wymieszać na marynatę słodki sos chili, kurkumę, mielone curry, sos chili, sól, kilka kropel sou z cytryny i olej. Do marynaty dodać kalafior i dynię. Dobrze wymieszać. Następnie wyjąć za pomocą cedzaka i położyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut, aby kalafior i dynia zmiękły i zrumieniły się.
-
3Ciecierzycę odcedzić i wymieszać z pozostałą marynatą. 10 minut przed końcem pieczenia położyć marynowaną ciecierzycę na blasze, aby była chrupiąca i rumiana. Jednocześnie obrócić kalafior i dynię.
-
4W międzyczasie można przygotować dressing. W tym celu należy drobno posiekać miętę i razem z pozostałymi składnikami - z wyjątkiem przypraw - włożyć do miski. Wymieszać widelcem i doprawić.
-
5Przed podaniem położyć szpinak po jednej stronie miski. Dodać gotowany ryż i obłożyć prażonym kalafiorem, dynią i ciecierzycą. Skropić dressingiem miętowo-jogurtowym i posypać grubo pokrojoną kolendrą.