- Mąka
Składniki
- 50 g masła
- 300 ml mleka
- 1 jajko, ubite
- 50 g cukru
- 600 g mąki pszennej typu 550 lub 812
- 1 łyżeczka soli
- 2 paczki suchych drożdży (po 7 g)
- 150 g miękkiego masła
- 6 łyżeczek mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g cukru pudru
- woda
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
2Umieścić patelnię w piekarniku podczas przygotowywania ciasta.
-
3Dodać masło i mleko do rondla i podgrzewać, do czasu aż masło zacznie się topić. Poczekać aż stopi się całkowicie. Mleko powinno być letnie. Wmieszać ubite jajko z masłem i mlekiem.
-
4Mikserem zmiksować cukier, mąkę, sól.
-
5Dodać masę z mlekiem, jajkiem i masłem, następnie zmiksować wszystko w jedną gładką masę. W zależności od rodzaju mąki może być potrzebne trochę więcej wody.
-
6Przykryć ciasto i odczekać godzinę aby wyrosło.
-
7Wyjąć ciasto i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni w prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm.
-
8Wymieszać miękkie masło z cynamonem i cukrem do nadzienia.
-
9Rozprowadzić masę równomiernie na cieście.
-
10Pokroić ciasto w 9 dużych lub 18 małych plasterków.
-
11Wyjąć patelnię z piekarnika i umieścić na niej ciasto zwinięte w kształt ślimaków, ściętą stroną do góry.
-
12Bułeczki cynamonowe na patelni pod przykrywą pozostawić na 20-30 minut.
-
13Następnie umieścić patelnię bez pokrywki w gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C na 25 minut.
-
14Wymieszać cukier puder z wodą do polewy i polać letnie bułeczki.
-
15Wskazówki: Bułeczki cynamonowe najlepiej smakują w dniu ich przygotowania. Następnego dnia możesz także włożyć je do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 ° C.