- Mąka
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 2 jajka
- 40 g roztopionego masła
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki typu 500
- 1-2 łyżki stołowe ziaren sezamu jako posypka
- Inne:
- tłuszcz/olej do posmarowania formy do muffinek
- forma do muffinek
-
Przygotowanie
-
1Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Oddzielić żółtka od białek i odłożyć 2 łyżki stołowe białka do posmarowania bułek.
-
2Roztrzepać żółtka i pozostałe białko. Następnie wymieszać w misce rozpuszczone drożdże, masło, roztrzepane jajka, cukier i sól, po czym dodać mąkę. Jak tylko składniki się połączą, ugnieść najpierw w misce, a następnie na powierzchni poprószonej mąką, aby uformować miękkie i gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż objętość ciasta podwoi się.
-
3Po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieść ciasto i podzielić na 12 porcji. Kawałki ciasta uformować w gładkie kulki.
-
4Nasmarować formę do muffinek. Kulki ciasta włożyć do formy i odstawić na godzinę pod przykryciem (najlepiej pod lekko naoliwioną, luźno rozłożoną na całej powierzchni formy folią spożywczą) do wyraźnego wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do temperatury 170 °C (190 °C w trybie grzałki górnej i dolnej). Pozostałe białko wymieszać z 1 łyżką stołową wody, tym posmarować bułki i posypać sezamem.
-
5Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut aż się zarumienią i wyjąć z formy, gdy są jeszcze gorące.