Bułeczki do burgerów własnej roboty

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Bułeczki do burgerów własnej roboty
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 2 jajka
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki typu 500
  • 1-2 łyżki stołowe ziaren sezamu jako posypka
  • Inne:
  • tłuszcz/olej do posmarowania formy do muffinek
  • forma do muffinek
  • Przygotowanie

  • 1
    Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Oddzielić żółtka od białek i odłożyć 2 łyżki stołowe białka do posmarowania bułek.
  • 2
    Roztrzepać żółtka i pozostałe białko. Następnie wymieszać w misce rozpuszczone drożdże, masło, roztrzepane jajka, cukier i sól, po czym dodać mąkę. Jak tylko składniki się połączą, ugnieść najpierw w misce, a następnie na powierzchni poprószonej mąką, aby uformować miękkie i gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż objętość ciasta podwoi się.
  • 3
    Po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieść ciasto i podzielić na 12 porcji. Kawałki ciasta uformować w gładkie kulki.
  • 4
    Nasmarować formę do muffinek. Kulki ciasta włożyć do formy i odstawić na godzinę pod przykryciem (najlepiej pod lekko naoliwioną, luźno rozłożoną na całej powierzchni formy folią spożywczą) do wyraźnego wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do temperatury 170 °C (190 °C w trybie grzałki górnej i dolnej). Pozostałe białko wymieszać z 1 łyżką stołową wody, tym posmarować bułki i posypać sezamem.
  • 5
    Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut aż się zarumienią i wyjąć z formy, gdy są jeszcze gorące.