- Chleb i Zboża
Składniki
- 7 g aktywnych suszonych drożdży
- 80 ml ciepłego mleka pełnego
- 270 g mąki tortowej
- 2 g soli drobnoziarnistej
- 45 g cukru
- 2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej, ubite
- 5 ml aromatu waniliowego
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 360 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 duże żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu
- 65 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- 85 g masła, w temperaturze pokojowej
- 60 ml śmietany
- 1 duże jajo od kur z wolnego wybiegu do przygotowania glazury
- Cukier puder do posypania lub dekoracyjna posypka perłowa do tortów, pokruszona
-
Przygotowanie
-
1Ciasto: włóż drożdże do podgrzanego mleka i odstaw na kilka minut. Wsyp mąkę tortową, sól i cukier do miski miksera z założonym hakiem do wyrabiania ciasta. Wymieszaj składniki. Dodaj mieszankę z drożdżami, jaja i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj na średnim ogniu przez 6–8 minut. Wrzucaj masło do masy, po jednym kawałku naraz, aż się całkowicie połączy. Ubijaj przez kolejne 8 minut. Wyłóż ciasto do naoliwionej miski i przykryj ręcznikiem kuchennym. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
-
2W międzyczasie przygotuj krem do ciasta. Sparz mleko w średnim rondlu Le Creuset wraz z laską wanilii i jej nasionami. Zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut, by nabrało aromatów. Ubij żółtka, cukier, skrobię kukurydzianą i sól razem w średniej misce. Stopniowo wlewaj mleko do masy jajecznej. Rób to powoli, aby uniknąć przegrzania i powstania jajecznicy. Wlej masę z powrotem na patelnię i umieść na średnim ogniu, ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Zdejmij z ognia, schładzaj przez 5 minut, a następnie dodaj masło i śmietanę i wymieszaj. Umieść w misce i szczelnie przykryj folią plastikową, aby zapobiec tworzeniu się powłoki. Schładzaj przez 2 godziny.
-
3Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę i uformuj ręcznie jeden duży okrągły chlebek lub podziel ciasto na 6 mniejszych okrągłych bułeczek, mocno ściskając brzegi ciasta, aby zachowało swój kształt. Ułóż na metalowej formie do pieczenia Le Creuset wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przykryj folią spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy). Posmaruj jajkiem. Posyp obficie cukrem pudrem. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy). Piecz przez 20–25 minut, aż ciasto będzie mieć lekko złocisty kolor, obracając w połowie, aby uzyskać równomierny kolor i dopiec ciasto. Studź na kratce do chłodzenia ciasta z powłoką nieprzywierającą Le Creuset.
-
5Podawaj przekrojone na pół i przełożone kremem na zestawie 4 talerzy na przystawki z kolekcji Le Creuset Riviera.
-
6Uwaga od szefa kuchni: Z ciasta uzyskasz 6 bułeczek lub 1 duży bochenek.