- Mąka
Składniki
- 250 ml letniego mleka
- 25 g drożdży
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- łyżeczki gruboziarnistej soli
- 1 łyżeczka kardamonu
- 80 g miękkiego masła ( w kostkach) | | 100 g suszonej żurawiny
- 120 g posiekanych orzechów włoskich (prażonych w razie potrzeby)
- 1 jajko do posmarowania
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 mała garść orzechów włoskich
-
Przygotowanie
-
1Wlać mleko do miski i rozpuścić w nim drożdże.
-
2Dodać mąkę, cukier puder, jajko, kardamon i sól i wymieszać. Ciasto zagnieść za pomocą miksera lub ręcznie, aż będzie błyszczące i elastyczne.
-
3Następnie zagnieść masło do ciasta.
-
4W cieście wymieszać żurawinę i posiekane orzechy włoskie.
-
5Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno urosnąć do około dwukrotnej wielkości.
-
6Uformować jedenaście małych kulek (po 90–100 g) i pozostawić je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut pod ściereczką.
-
7Postawić żeliwną patelnie na ruszcie w piekarniku i podgrzać do 210 ° C.
-
8Gorącą patelnię posypać mąką i rozłożyć bułki na patelni.
-
9Ubić jajko w małej misce i obtoczyć bułki w mieszance jajecznej. Następnie posypać orzechami i cukrem pudrem.
-
10Piec bułki przez 12-15 minut, aż uzyskają złoty kolor. Ostudzić przed rozerwaniem. Podawać bezpośrednio na patelni i spożywać na ciepło lub posmarować masłem.