Składniki
- 4 łyżki stołowe sosu sojowego
- ¼ startej słodkiej gruszki
- 3 łyżki stołowe cukru brązowego
- 1 łyżka stołowa wytrawnego sherry
- 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
- 1 łyżka stołowa gochuchang, koreańskiej pasty z papryki chili
- 2-3 grubo pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru
- ½ łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 drobno posiekane cebule szalotki
- 1 łyżka stołowa prażonych ziaren sezamu
- 700 g sirloinu (polędwicy wołowej) lub łaty
- olej do smażenia
- Następnie dodać:
- drobno posiekaną cebulę siedmiolatkę do przyozdobienia
- Do azjatyckiej sałatki z papają i gruszką:
- 200 g drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
- ¼ posiekanej gruszki
- 1 mała obrana i pokrojona w drobną kostkę papaja
- 3 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej kolendry
- 2 pokrojone w cienkie plasterki cebule
- 2 łyżki stołowe soku z limonki
- Dip z chili:
- 4 łyżki stołowe majonezu
- 4 łyżki stołowe śmietany kwaśnej lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka stołowa soku z limonki
- 1-2 łyżeczki gochuchang, koreańskiej pasty z papryki chili
-
Przygotowanie
-
1Składniki marynaty do mięsa wymieszać w misce do rozpuszczenia się cukru.
-
2Wymieszać z nasionami sezamu.
-
3Mięso pokroić w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry, włożyć do marynaty i marynować w niej przez 30 minut.
-
4W międzyczasie przygotować azjatycką sałatkę z papają i gruszką oraz dip z chili
-
5Rozgrzać olej na patelni Le Creuset. Dodać stek pokrojony w drobne kawałki i smażyć z obu stron (łącznie około 5 minut). Mięso przyozdobić cebulą siedmiolatką i podać z azjatycką sałatką z papają i gruszką oraz dipem z chili