Buraczane Carpaccio z Burratą, smażoną rukolą i karmelizowanymi pistacjami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
1-2 1-2
Buraczane Carpaccio z Burratą, smażoną rukolą i karmelizowanymi pistacjami
To buraczane carpaccio, będące przełamaniem klasycznej amuse-bouche wołowej, podawane z kremową burratą i pistacjami, jest idealne na każdą okazję.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CARPACCIO
  • 3–4 małe buraki
  • 1 białko jajka lub 1 saszetka wegańskiego proszku zastępczego (dostępnego w większości sklepów ze zdrową żywnością)
  • 1 kg soli morskiej
  • 2-3 gałązki tymianku
SOS VINAIGRETTE
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
KARMELIZOWANE PISTACJE
  • 1 łyżka niesolonych pistacji
  • 1 łyżeczka cukru
SMAŻONA RUKOLA
  • pęczek rukoli
  • 1–2 łyżki oleju
  • 1 burrata, alternatywnie wegański ser mozzarella
  • Kiełki buraka do podania (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Umyj buraki, wyczyść i osusz. Ubij białka jajek na sztywno lub przygotuj zamiennik białka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszaj z solą morską. Umieść jedną trzecią mieszanki soli w 26-centymetrowej, prostokątnej formie do pieczenia, ułóż buraki i gałązki tymianku na wierzchu i przykryj pozostałą mieszanką z solą. Gotuj warzywa we wcześniej nagrzanym piekarniku przez godzinę.
  • 3
    Wyjmij warzywa z piekarnika, poczekaj, aż ostygną, a następnie ostrożnie zdejmij słoną kruszonkę. Poczekaj, aż buraki ostygną, obierz je (najlepiej zrobić to w rękawiczkach jednorazowych) i pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj wszystkie składniki vinaigrette ze sobą.
  • 4
    Posiekaj pistacje. Roztop 1 łyżeczkę cukru w garnku, dodaj posiekane pistacje i wymieszaj. Pozostaw pistacje do ostygnięcia na papierze do pieczenia. Aby przygotować smażoną rukolę, podgrzej olej w brytfannie lub na patelni i podsmaż rukolę (suchą), aż stanie się chrupiąca. Zajmie to około 5 minut; rukola trochę się kurczy i stanie się nieco chrupiąca.
  • 5
    Plastry buraków połóż obok siebie na dwóch talerzach i skrop sosem vinaigrette. Ostrożnie przetnij kulkę burraty na pół i ułóż ją na plasterkach buraka. Posyp smażoną rukolą, skrop pozostałymi sosem vinaigrette i posyp karmelizowanymi pistacjami.