- Warzywa
Składniki
- 3–4 małe buraki
- 1 białko jajka lub 1 saszetka wegańskiego proszku zastępczego (dostępnego w większości sklepów ze zdrową żywnością)
- 1 kg soli morskiej
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka niesolonych pistacji
- 1 łyżeczka cukru
- pęczek rukoli
- 1–2 łyżki oleju
- 1 burrata, alternatywnie wegański ser mozzarella
- Kiełki buraka do podania (opcjonalnie)
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Umyj buraki, wyczyść i osusz. Ubij białka jajek na sztywno lub przygotuj zamiennik białka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszaj z solą morską. Umieść jedną trzecią mieszanki soli w 26-centymetrowej, prostokątnej formie do pieczenia, ułóż buraki i gałązki tymianku na wierzchu i przykryj pozostałą mieszanką z solą. Gotuj warzywa we wcześniej nagrzanym piekarniku przez godzinę.
-
3Wyjmij warzywa z piekarnika, poczekaj, aż ostygną, a następnie ostrożnie zdejmij słoną kruszonkę. Poczekaj, aż buraki ostygną, obierz je (najlepiej zrobić to w rękawiczkach jednorazowych) i pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj wszystkie składniki vinaigrette ze sobą.
-
4Posiekaj pistacje. Roztop 1 łyżeczkę cukru w garnku, dodaj posiekane pistacje i wymieszaj. Pozostaw pistacje do ostygnięcia na papierze do pieczenia. Aby przygotować smażoną rukolę, podgrzej olej w brytfannie lub na patelni i podsmaż rukolę (suchą), aż stanie się chrupiąca. Zajmie to około 5 minut; rukola trochę się kurczy i stanie się nieco chrupiąca.
-
5Plastry buraków połóż obok siebie na dwóch talerzach i skrop sosem vinaigrette. Ostrożnie przetnij kulkę burraty na pół i ułóż ją na plasterkach buraka. Posyp smażoną rukolą, skrop pozostałymi sosem vinaigrette i posyp karmelizowanymi pistacjami.