Cannelé z mlekiem migdałowym i różową czekoladą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Cannelé z mlekiem migdałowym i różową czekoladą
Doskonałe zakończenie kolacji walentynkowej! Cannelé ze słodkiego bobu tonka udekorowane białą i różową czekoladą najlepiej podawać ze świeżymi malinami lub truskawkami i ulubionym winem musującym.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CANNELE
  • 500 ml mleka migdałowego
  • Nasionka wanilii lub ½ startego bobu tonka
  • 160 g mąki
  • 250 g cukru białego
  • 3 żółtka
POSYPKA
  • 100 g białej czekolady
  • 5–7 kropli czerwonego barwnika spożywczego
  • Maliny lub truskawki
  • Przygotowanie

  • 1
    Doprowadź do wrzenia mleko i bób tonka. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2
    Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i wlej ostudzone mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Odcedź i wstaw do lodówki na 12–24 godzin.
  • 3
    Kolejnego dnia wyjmij masę z lodówki 60 minut przed pieczeniem. Natłuść formę do cannelé Le Creuset i wlej masę do foremek.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  • 5
    Piecz przez 10 minut w temperaturze 220°C, a następnie piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec czasu pieczenia sprawdź kolor cannelé. Jeśli wciąż są jasne, piecz przez kolejne 5 minut.
  • 6
    Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie i dopiero wtedy je wyjmij.
  • 7
    Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i zabarw ją kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego.
  • 8
    Polej cannelé czekoladą i pozostaw w lodówce do stężenia lub skrop cannelé i podaj na stół.
  • 9
    Udekoruj według uznania truskawkami lub malinami.
  • 10
    Wskazówka szefa kuchni: Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia. Jeśli ciasto rozwarstwi się naturalnie przez noc, delikatnie pomieszaj je przy pomocy łopatki kuchennej.