Ceviche z krewetek z cytrusami, rzodkiewką i marynowaną czerwoną cebulą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
6-8 6-8
Ceviche z krewetek z cytrusami, rzodkiewką i marynowaną czerwoną cebulą
Kolorowe ceviche z krewetkami, składające się z trzech rodzajów cytrusów i pikantnej marynowanej cebuli, jest idealną letnią przekąską. W naszej wersji krewetki są krótko gotowane, aby zapewnić ich jędrność, a następnie łączone z pomarańczą, grejpfrutem i limonką, aby uzyskać słodko-kwaśną mieszankę cytrusów. Po dodaniu rzodkiewki dla chrupkości i pieczonej czerwonej papryki dla ziemistej słodyczy podaje się je wraz z chrupiącymi chipsami z bananów do maczania. Ceviche najlepiej smakuje schłodzone – przechowuj je pod przykryciem w Formie do Pieczenia Ryb w lodówce, aż będzie gotowe do podania. Kamionka pozostanie zimna na stole, utrzymując ceviche w idealnej temperaturze do podawania.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 680 g krewetek, obranych i oczyszczonych
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 1⁄4 szklanki soku z limonki
  • 1⁄3 szklanki posiekanej pieczonej czerwonej papryki
  • 1⁄3 szklanki posiekanych liści kolendry
  • 2 zielone cebule/dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • ½ szklanki rzodkiewek, pokrojonych w półksiężyce
  • Chipsy lub paski z banana – zamiast tego można użyć nachosów kukurydzianych
  • 1 limonka, pokrojona w łódeczki
  • Przygotowanie

  • 1
    W małym rondlu ustawionym na średnim ogniu podgrzej ocet jabłkowy, wodę, cukier i sól. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą, około 1 minuty. Dodaj czerwoną cebulę do mieszaniny octu, a następnie zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie przenieś do lodówki, aby się schłodziło. Marynowaną czerwoną cebulę można przygotować nawet tydzień wcześniej.
  • 2
    Zagotuj mały rondelek z wodą. Dodaj krewetki, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Pozostaw krewetki w gorącej wodzie, aż będą twarde i różowe, około 5 minut. Odcedź krewetki i włóż je do dużej miski.
  • 3
    Wymieszaj pomarańcze i grejpfruty i dodaj do miski z krewetkami. Wyciśnij pozostały sok z pomarańczy i grejpfruta i dodaj do miski. Do miski dodaj sok z limonki, pieczoną czerwoną paprykę, kolendrę, zieloną cebulę i rzodkiewkę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, a następnie przenieś do przykrytego kamionkowego naczynia. Przechowuj w lodówce co najmniej 1 godzinę do schłodzenia lub maksymalnie przez noc.
  • 4
    Podawaj ceviche z marynowaną cebulą, chipsami z banana i kawałkami limonki.