- Ryby i owoce morza
Składniki
- 1 szklanka octu jabłkowego
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 680 g krewetek, obranych i oczyszczonych
- 2 pomarańcze
- 1 grejpfrut
- 1⁄4 szklanki soku z limonki
- 1⁄3 szklanki posiekanej pieczonej czerwonej papryki
- 1⁄3 szklanki posiekanych liści kolendry
- 2 zielone cebule/dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- ½ szklanki rzodkiewek, pokrojonych w półksiężyce
- Chipsy lub paski z banana – zamiast tego można użyć nachosów kukurydzianych
- 1 limonka, pokrojona w łódeczki
-
Przygotowanie
-
1W małym rondlu ustawionym na średnim ogniu podgrzej ocet jabłkowy, wodę, cukier i sól. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą, około 1 minuty. Dodaj czerwoną cebulę do mieszaniny octu, a następnie zdejmij z ognia. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie przenieś do lodówki, aby się schłodziło. Marynowaną czerwoną cebulę można przygotować nawet tydzień wcześniej.
-
2Zagotuj mały rondelek z wodą. Dodaj krewetki, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Pozostaw krewetki w gorącej wodzie, aż będą twarde i różowe, około 5 minut. Odcedź krewetki i włóż je do dużej miski.
-
3Wymieszaj pomarańcze i grejpfruty i dodaj do miski z krewetkami. Wyciśnij pozostały sok z pomarańczy i grejpfruta i dodaj do miski. Do miski dodaj sok z limonki, pieczoną czerwoną paprykę, kolendrę, zieloną cebulę i rzodkiewkę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, a następnie przenieś do przykrytego kamionkowego naczynia. Przechowuj w lodówce co najmniej 1 godzinę do schłodzenia lub maksymalnie przez noc.
-
4Podawaj ceviche z marynowaną cebulą, chipsami z banana i kawałkami limonki.