- Nabiał
Składniki
- 2 laski cynamonu, plus trochę do przybrania
- 2 łyżeczki (10 ml) pieprzu czarnego ziarnistego
- 10 goździków
- 6 strączków kardamonu
- 6 szklanek (1,5 l) zimnej wody
- 2 cm imbiru, pokrojonego w grube plastry
- 6 torebek czarnej herbaty Darjeeling
- 2 szklanki (500 ml) mleka pełnotłustego
- ½ szklanki (125 ml) brązowego cukru
-
Przygotowanie
-
1Wsyp przyprawy do moździerza i delikatnie rozdrobnij.
-
2Wlej wodę do garnka Le Creuset, a potem dodaj imbir, torebki herbaty oraz przyprawy. Zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj mleko oraz cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
-
3Odcedź przez sitko. Podawaj na gorąco z odrobiną cynamonu w kubku Le Creuset o pojemności 350 ml.