Chai Tea

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Chai Tea
Rozgrzej halloweenowe ucztowanie kubkiem aromatycznego naparu chai tea. Przepyszna mieszanka cukru, cynamonu, kardamonu, goździków i imbiru.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 laski cynamonu, plus trochę do przybrania
  • 2 łyżeczki (10 ml) pieprzu czarnego ziarnistego
  • 10 goździków
  • 6 strączków kardamonu
  • 6 szklanek (1,5 l) zimnej wody
  • 2 cm imbiru, pokrojonego w grube plastry
  • 6 torebek czarnej herbaty Darjeeling
  • 2 szklanki (500 ml) mleka pełnotłustego
  • ½ szklanki (125 ml) brązowego cukru
  • Przygotowanie

  • 1
    Wsyp przyprawy do moździerza i delikatnie rozdrobnij.
  • 2
    Wlej wodę do garnka Le Creuset, a potem dodaj imbir, torebki herbaty oraz przyprawy. Zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj mleko oraz cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  • 3
    Odcedź przez sitko. Podawaj na gorąco z odrobiną cynamonu w kubku Le Creuset o pojemności 350 ml.