- Wołowina
Składniki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
- 2–3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1–2 łyżki stołowe przyprawy do chili con carne
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka obranych pomidorów z sokiem (400 g/425 ml)
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona ostra papryka
- 30 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
- sól
- 1 kubek jogurtu greckiego (200 g 10% tłuszczu)
- starta skórka ½ świeżej limonki
- 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
- nitki papryczki chili
- 100 g tartego sera cheddar do podania
- awokado do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę.
-
2Drobno posiekać papryczkę chili.
-
3Fasolę wsypać na sitko i odsączyć.
-
4Oliwę z oliwek rozgrzać w brytfannie. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na średnim ogniu. Dodać mięso mielone i na mocnym ogniu dobrze przysmażyć od czasu do czasu mieszając (najlepiej w kilku małych porcjach).
-
5Dodać pokrojoną papryczkę, przyprawę do chili con carne, pieprz cayenne, i koncentrat pomidorowy i całość krótko podsmażyć.
-
6Obrane pomidory lekko rozgnieść widelcem i razem z sokiem dodać do mięsa. Dodać bulion wołowy. Krótko zagotować pod przykrywką, a następnie bez przykrywki gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
-
7W międzyczasie umyć paprykę, pokroić w kostkę i dodać do reszty.
-
8Czekoladę rozdrobnić i również wrzucić do reszty.
-
9Po 15 minutach dodać czarną fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, w razie potrzeby doprawić.
-
10Jogurt wymieszać ze skórką limonki, kolendrą, odrobiną soli, aż do uzyskania gładkiej masy i według upodobania udekorować małymi kawałkami awokado.
-
11Chili con carne podawać z jogurtem, nitkami papryczki chili i potartym serem cheddar.
-
12Wskazówka: Przyprawę do chili con carne można przygotować samodzielnie: w tym celu obrać ząbek czosnku i pokro-ić w plastry. 1 plasterek imbiru obrać i posiekać. 1 świeżą czerwoną papryczkę chili pokroić wzdłuż, usu-nąć środek, umyć i drobno posiekać. Czosnek, imbir i chili z ½ łyżeczki kminku i nasion kolendry (według upodobania zmielone), mieloną paprykę (słodką), 1 łyżeczką startej skórki z cytryny i 1 łyżką łagodnej oliwy z oliwek zetrzeć w moździerzu do uzyskania pasty. Mieszanka przypraw dobrze zamknięta może stać w lodówce przez tydzień.
-
13Chili con carne można przygotować dzień wcześniej, co wzmocni smak.