Chleb z burakami, kozim serem i tymiankiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Chleb z burakami, kozim serem i tymiankiem
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g mąki razowej samorosnącej
  • 150 g mąki zwykłej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wodorowęglanu sody
  • 300 ml maślanki
  • 85 g twardego koziego sera, tartego
  • rozbity pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 g tartych buraków
  • olej, do smarowania
  • 1 łyżka mleka
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika: 200°C / temperatura piekarnika z termoobiegiem: 180°C, stopień gazowy: 6
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 200°C / piekarnik z termoobiegiem do 160°C / gaz ustawić na stopień 6
  • 3
    W dużej misce wymieszać mąkę, sól i wodorowęglan sody. Wlać maślankę i posypać 75g koziego sera.
  • 4
    Dodać czarnego pieprzu i tymianku, a następnie starte buraki i wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać miękkie ciasto.
  • 5
    Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i zagnieść kilka razy czystymi rękami, aby ciasto utworzyło dużą, gładką kulę.
  • 6
    Przed włożeniem bochenka do naczynia żaroodpornego posmarować wnętrze naczynia odrobiną oleju. Posmarować bochenek mlekiem za pomocą pędzelka do ciasta i posypać pozostałym 15g sera. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem lub nożem z dużym krzyżem.
  • 7
    Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut - pierwsze 30 minut z pokrywką, a pozostałe 30 minut bez pokrywki.
  • 8
    Wyjąć z piekarnika i wyłożyć chleb na drucianą kratkę do studzenia. Pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem z odrobiną solonego masła.
  • 9
    Aby mieć pewność, że ciasto nie jest zbyt mokre, należy wycisnąć jak najwięcej wody z buraków - zbyt dużo wilgoci sprawi, że chleb będzie zbity. Dopilnować, aby chleb został wyjęty z naczynia i całkowicie ostygł na dru-cianym stojaku do chłodzenia, tak aby proces pieczenia został zakończony.