- Mąka
Składniki
- 200 g mąki razowej samorosnącej
- 150 g mąki zwykłej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wodorowęglanu sody
- 300 ml maślanki
- 85 g twardego koziego sera, tartego
- rozbity pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 g tartych buraków
- olej, do smarowania
- 1 łyżka mleka
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika: 200°C / temperatura piekarnika z termoobiegiem: 180°C, stopień gazowy: 6
-
2Rozgrzać piekarnik do 200°C / piekarnik z termoobiegiem do 160°C / gaz ustawić na stopień 6
-
3W dużej misce wymieszać mąkę, sól i wodorowęglan sody. Wlać maślankę i posypać 75g koziego sera.
-
4Dodać czarnego pieprzu i tymianku, a następnie starte buraki i wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać miękkie ciasto.
-
5Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i zagnieść kilka razy czystymi rękami, aby ciasto utworzyło dużą, gładką kulę.
-
6Przed włożeniem bochenka do naczynia żaroodpornego posmarować wnętrze naczynia odrobiną oleju. Posmarować bochenek mlekiem za pomocą pędzelka do ciasta i posypać pozostałym 15g sera. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem lub nożem z dużym krzyżem.
-
7Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut - pierwsze 30 minut z pokrywką, a pozostałe 30 minut bez pokrywki.
-
8Wyjąć z piekarnika i wyłożyć chleb na drucianą kratkę do studzenia. Pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem z odrobiną solonego masła.
-
9Aby mieć pewność, że ciasto nie jest zbyt mokre, należy wycisnąć jak najwięcej wody z buraków - zbyt dużo wilgoci sprawi, że chleb będzie zbity. Dopilnować, aby chleb został wyjęty z naczynia i całkowicie ostygł na dru-cianym stojaku do chłodzenia, tak aby proces pieczenia został zakończony.